Énekeskönyv jelent meg Szent Márton püspök tiszteletére

Énekeskönyv Szent Márton tiszteletére A 88. Ünnepi Könyvhéten, 2017. június 9-én mutatták be Budapesten az Énekek Szent Márton püspök tiszteletére c. kötetet, amely a Magyar Napló Kiadó és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szombathelyi Csoportja közös kiadásában jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap, Szombathely Város Önkormányzata, a Szombathelyi Egyházmegye és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. 

Quirinus és Martinus - nemzetközi konferencia Szombathelyen

Nemzetközi konferenciaNemzetközi konferenciát rendeztek Szombathelyen június 9-én Szent Kvirin kultuszáról. Mivel a vasi megyeszékhelyről volt szó, természetesen Szent Márton is szóba került. 

Szent Márton Emlékév Vámoscsaládon 2016

16299354-1797062790617326-8383449002966960239-nA Szent Márton Emlékévben számos programot szerveztek Vámoscsaládon is. Képes összefoglaló készült az év eseményeiről. Megtekinthető a vámoscsaládi Bezerédj-hársak oldalán. 

Szent Márton Emlékév Gyöngyösfalu 2016

Szent Márton EmlékévA gyöngyösfalui hívek – ahol az egyik templom védőszentje Szent Márton – nagyon készültek a szent születésének évfordulójára. Az egész éves ünnepségről rövid beszámolót kaptunk.

Tábla jelöli a középkori templom helyét Vámoscsaládon

Szent Márton-templom VámoscsaládonSzent Márton püspök születésének 1700. évfordulóján meghirdetett emlékévben a kárpát-medencei felhívásra Vámoscsaládon is megjelölésre került a mára már nem látható középkori Szent Márton titulusú templom helye.

Lampionos felvonulás és Szent Márton ünnepség Söptén

Söpte, Szent Márton évi programok2016. november 11-én, pénteken, Szent Márton napján került sor a már hagyományos Márton napi Lampionos felvonulásra a helyi hittanos kisiskolások részvételével. 

A szombathelyi Szent Márton-templom fényfestése - VIDEÓVAL

f80Újabb képes történet Szent Márton életéről. Ezúttal a Szent Márton-templom homlokzatára festett fények ragyogása eleveníti fel Savaria híres szülöttének életét 2016. november 12. és december 4. között (tehát 4 hétvége is beleesik!) naponta 3 alkalommal: 17:2o-kor, 17:4o-kor és - az esti szentmise után - 19:oo órakor.

Szent Márton Emlékév Nemeskoltán

Szent Márton ünnep NemeskoltánNemeskolta település temploma Szent Márton oltalma alatt áll. A védőszent emlékévében a település lakói igyekeztek méltó módon megemlékezni védőszentjükről. 

Új kiadvány a Szent Márton-templomokról

15027525-1742413679415571-6875433962179096163-nSzent Márton búcsú ünnepére megjelent az egyházmegye Szent Márton templomait tartalmazó könyv. Több képet a kiadványról ide kattintva találnak. 

Megáldották a nemrég fellelt Szent Márton-ereklyének készített tartót Celldömölkön

dsc03117November 13-án az esti szentmise keretében áldották meg a nemrég megtalált celldömölki Szent Márton ereklye új tartóját a kegytemplomban. 

Libri Sancti Martini - A Szent Márton jubileumi év új akadémiai kiadványainak bemutatója a szombathelyi Megyeházán

img-2507Idén novemberben több kiadvány jelent meg szinte egy időben Szombathely városa és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (MTA BTK) közötti együttműködés keretében. November 14-én 19 órakor négy kiadványt mutattak be a szerzők és szerkesztők jelenlétében a szombathelyi Megyeházán a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., az MTA BTK Történettudományi Intézet, a Vas Megyéért Egyesület, a Genius Savariensis Szabadegyetem és a KÉSZ szombathelyi csoportja közös rendezvényén. 

Márton-nap a Szent Imre Általános Iskolában

23Az őszi félév egyik rendhagyó, várva várt napja volt november 11-e a jánosházi iskolában. 

Szent Mártonra emlékeztek Balogunyomban

25659-szent-marton-unnep-balogunyombanBalogunyomban november 12-én, a vasárnapi szentmise keretében emlékeztek meg az Egyházmegye védőszentjéről, Szent Mártonról.

Szent Márton búcsú Szombathelyen-videóval

2016-11-13-sztmab-00032Szent Márton példát mutat a mértékletességre, a munka megbecsülésére és becsületes elvégzésére, és az Isten bevetett hitre – mondta Szombathelyen a Szent Márton templomban bemutatott búcsúi szentbeszédében Seregély István nyugalmazott egri érsek november 13-án. A szentmise után bemutatták azt az időrendi táblát amely a templom kriptájában nyugvó Erdődy-család  tiszteletére készült és átadták a Batthyány Erzsébetről elnevezett emlékszobát. 

Szent Mártonnak ünnepén - Lezárult a Szent Márton Jubileumi Év a Szombathelyi Egyházmegyében - videóval

f80Zsúfolásig megtelt a szombathelyi Székesegyház november 12-én, amikor Császár István egyházmegyei kormányzó lezárt a Szent Márton Jubileumi Évet. Dr. Bábel Balázs szentbeszéde cikkünk végén tekinthető meg. 

Szent Márton estéje - vesperás és lampionos felvonulás Szombathelyen - videóval

Szent Márton ünnepSzent Mártonra, Szombathely szülöttére, Tours városának püspökére, az Egyház első nem vértanú szentjére emlékezett ma egyházunk és a Szombathelyi Egyházmegye is. A vasi megyeszékhelyen vesperást tartottak a Székesegyházban, majd a Fő téren át a Szent Márton-szoborig több ezren vonultak égő lámpásokkal a kezükben. Videóval! 

Szent Márton a mi szentünk! Konferencia Szent Mártonról Budapesten a Parlamentben

Szent Márton KonferenciaA Parlament Felsőházi Termében november 10-én a Szent Márton Jubileumi Évet lezáró nemzetközi konferenciát rendeztek. Szent Márton életét, cselekedeteit, kultuszát történelmi, művészettörténeti, lelkiségi oldalról vizsgálták az előadók. 

Szent Márton ereklyéje is látható a Szent Márton héten Szombathelyen

Szent Márton ereklyeSzombathelyen három ereklyét is őriznek a szenttől. Ezek közül most az is látható majd, amelyet eddig a székesegyházi Szent Mártonról készült hermában őriztek. November 9-én mutatták be a sajtó képviselőinek az ereklyét.

A Tótszerdahelyi Plébánia híveinek látogatása Szombathelyen

A Tótszerdahelyi Plébánia híveinek látogatása SzombathelyenA Szent Márton Emlékévben a tótszentmártoni hívek egynapos látogatást tettek Szent Márton szülővárosában, Szombathelyen. 

Szent Márton Hét 2016. programok és az új Szent Márton énekfüzet

Szent Márton hétMindenkit szeretettel hívunk és várunk a Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton heti programjaira Szombathelyen. Letölthető az új Szent Márton énekfüzet is.