Felhelyezték a Szent Márton Jubileumi Évre készített bronzkaput


20151215-kapu-001December 10-én elhelyezték a szombathelyi Székesegyház főbejáratához készült jubileumi évi bronzkaput. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk december 13-án, vasárnap 9 órára a megáldására és az Irgalmasság Évének egyházmegyei megnyitására. További képek és információ az egyházmegye facebook oldalán valamint egyházmegyénk honlapján található. 

Szent Mártont ábrázoló festmény átadására került sor Kemenesmihályfán


Szent Mártonról készült festményt adtak át2015. november 28-án 18.00 órakor került sor Kemenesmihályfán a római katolikus templomban ünnepi szentmisére és egy Szent Mártont ábrázoló festmény átadásra.

Elindult a Szent Márton ládája! jótékonysági akció


Szent Márton ládája!December 3-án Zalaegerszegen és Szombathelyen is sajtótájékoztatóval egybekötve indította útjára dr. Veres András megyéspüspök és Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a Szent Márton ládája! jótékonysági akciót. A Zalaco 7 szombathelyi és 7 zalaegerszegi boltjában lehet a rászorulók részére péktermékeket vásárolni és azokat a ládába elhelyezni. 

Indul a Szent Márton ládája! akció


szentmarton-ladaja-a3-plakat-previewDecember 3-án indul a Szombathelyi Egyházmegye és a Zalaco Sütőipari Zrt. összefogásával a Szent Márton ládája! jótékonysági akció. Mindenkit szeretettel várunk a program sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitójára. Zalaegerszegen 10.00 órakor, a Kossuth u.61. alatti Zalaco boltban, míg 15.00 órakor Szombathelyen a Király u.1. alatti Zalaco boltban kerül sor a megnyitóra. Az akció plakátja letölthető pdf-ben itt! 

Az akcióban résztvevő üzletek: 

Szombathely, Fő tér 16.- Szombathely, Király u. 1.- Szombathely, Szűrcsapó u. 23.

Szombathely, Thököly u. 33.- Szombathely, Vásárcsarnok – Szombathely, Fő tér 3-5.- Szombathely, Szelestey u 62.

 

Zalaegerszeg, Berzsenyi u. 12. – Zalaegerszeg, Kazinczy tér 9.- Zalaegerszeg, Piac tér 6.

Zalaegerszeg, Széchenyi tér 4-6. – Zalaegerszeg, Bíró M. u. 37.- Zalaegerszeg, Kossuth u. 32. – Zalaegerszeg, Dél Hercegnője, Kossuth u 61.

https://www.youtube.com/embed/0xhSohOYrAs 

1020 éve szakadatlanul… A szakkollégiumunk adventi lelki napja Pannonhalmán


Szakkollégium PannonhalmánNovember 28-án, advent első vasárnapját megelőző szombaton szakkollégiumunk Pannonhalmára utazott lelkigyakorlatra. Pannonhalmát sok szál köti össze Szombathellyel, de különösen a Szent Márton jubileumi évre készülve kapott igazi lelki aktualitást az utazásunk. A szakkollégiumunk Diákbizottsága is amellett foglalt állást, hogy egy igazán intenzív egy napos lelki napot tartsunk az adventben.

Szent Márton foglalkoztató füzet bemutatása


Szent Márton foglalkoztató füzetA szombathelyi Brenner-iskolában mutatták be – a sajtó nyilvánossága előtt is – a Jubileumi Évre megjelent Szent Márton foglalkoztató füzetet. 

Mindszentysek részvétele a szombathelyi Szent Márton napi rendezvényeken

   A zalaegerszegi Mindszenty-iskola tanulói a Szent Márton ÜnnepenA zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak egy csoportja is részt vett a Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton-napi programjain. Élménybeszámoló a diákok szemszögéből. 

A Brenner-iskola Szent Márton dicséreteSzentMártondicsérete​A szombathelyi Brenner János iskola alsó tagozatos diákjai és nevelői 2015. november 11-én a szombathelyi Szent Márton templomban köszöntötték egyházmegyénk védőszentjét.

Foglalkoztató füzet gyerekeknek Szent Márton emlékévre


foglalkoztato-fuzet-gyerekeknek-szent-marton-emlekevreA színes kiadvány Szent Márton életét ismerteti meg a gyerekekkel játékos feladatok formájában. Úgy lett felépítve, hogy átöleli az emlékévet, igazodva az évközi vasárnapokhoz. Minden vasárnapra és ünnepnapra nyújt egy-egy feladatot. A hagyományos színezők, labirintusok, társasjáték mellett kivágható, összeállítható játékok valamint egyéb játékötletek várják az olvasót. Alkalmas hittanórai használatra vagy otthon, családi körben való játszásra. A benne lévő térkép végigkalauzolja a gyerekeket Szent Márton útjain vissza-visszatérő feladatokkal, hogy az események, helyszínek rögzülhessenek a gyerekekben.

 

Ajánlott korosztály: 6-14 év

Rajzolta: Basa Katalin, Wächterné Lakatos Ágnes

Mérete: A4

Terjedelme: 64 oldal

Ára: 1200 Ft

Kapható plébániákon, kegytárgyboltokban valamint a kiadónál.

Kiadja: Zalalövői Plébánia-

Szent Márton dicsérete-koncert a Székesegyházban november 8-án


Szent Márton püspök dicséreteMindenkit szeretettel hívunk és várunk november 8-án, délután 16 órára Szombathelyre a Székesegyházba. Itt kerül sor Kocsár Miklós-Józsa László: Szent Márton püspök dicsérete és Orbán György: Magnificat c. művének bemutató koncertjére. Előadja: az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara. 

Szent Márton ládája! Jótékonysági akciót hirdet a Szombathelyi Egyházmegye, jelentette be Veres András megyéspüspök


Szent Márton ünnepség-péntek esteNovember 6-án, a Székesegyházban a vesperás eléneklésével, majd a lampionos felvonulással folytatódott a Szent Márton Ünnepség. A Szombathelyi Egyházmegye a Szent Márton Jubileumi Évben jótékonysági akciót hirdet Vas és Zala megyék egyik legnagyobb sütőipari vállalatával összefogva. Az est pillanatait Hegyi Sándor fotói idézik fel. 

Élő televíziós közvetítés a Szent Márton Ünnepről november 7-én

jubileumi-evi-logoA Bonum Tv és a Szombathelyi Egyházmegye együttműködésében november 7-én reggel 9 órától 17 óráig élő közvetítés látható a szombathelyi Szent Márton Ünnepről. Beszélgetések, filmek idézik fel a szent püspök életét, alakját, kultuszát mutatják be a Szombathelyi Egyházmegyét. 10 órától élő közvetítést láthatnak a szombathelyi Székesegyházból a Szent Márton napi ünnepi püspöki szentmiséről. Tartsanak velünk a képernyőkön illetve az interneten a Bonum Tv (www.bonumtv.hu)és a Szombathelyi Egyházmegye honlapján(www.martinus.hu). A közvetítés megtekintéséért klikk ide!
 

Szombathely városnapja-Tematikus nap Szombathelyről a Magyar Katolikus Rádióban


Püspöki PalotaSzent Márton Ünnepén a Magyar Katolikus Rádió tematikus napot tart. Hallgassuk együtt! http://www.katolikusradio.hu/hirek/szombathely-varosnapja

Szent Márton élete-színpadon


Brenner-iskola előadásaÚjra bemutatták és újra nagy sikerrel a Brenner-iskola diákjai a Szent Márton életéről szóló színdarabot a Székesegyházban. Folytatódik a Szent Márton Hét. 

Film Szent Mártonról


Film Szent MártonrólVita Martini-Szent Márton élete címmel készített filmet adott a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. a Szombathelyi Egyházmegyének. 

Megáldották a szombathelyi Székesegyház felújított Madonna-kápolnáját


Megáldották a Székesegyház Madonna-kápolnájátDr. Veres András megyéspüspök megáldotta a szombathelyi Székesegyház felújított Madonna-kápolnáját. Hosszú hónapok restaurátori munkája nyomán kapta vissza régi szépségét a kápolna. Ez volt a Szent Márton hét első programja. 

Szent Márton az irgalmasság embere - Szent Márton Akadémia Szombathelyen


Szent Márton Akadémia:Szent Márton lelkiségeSzent Márton lelkisége, Krisztus-követése ma is példa minden ember számára. Krisztusra hagyatkozott életében, az Ő ügyét helyezte élete középpontjában, megvetette a hatalmat, nem érdekelték a világi hívságok, mondta Schauermann János a Szent Márton Akadémia szombathelyi előadásán. 

Szent Márton nyomában Zalaegerszegen - Teltház a Szent Márton Akadémia első előadásán - videóval


Szent Márton Akadémia ZalaegerszegenElindult a Szent Márton Akadémia Zalaegerszegen is. Horváth József atya előadásában a szent életének történetét ismertette a hallgatósággal. Ezúttal a száraz tények mellé jó adag lelki útravalót is kaptak a résztvevők. 

Közönségtalálkozó dr. Veres András megyéspüspökkel


Dr. Veres András megyéspüspökA Magyar Katolikus Rádió kezdeményezésére, a Szent Márton Jubileumi Év egyik bevezető programjaként kerül sor november 2-án Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémián a közönségtalálkozóra. A 60 perces beszélgetést a Magyar Katolikus Rádió és a Szombathelyi Tv a helyszínen rögzíti és későbbi időpontban sugározza. A rádió két munkatársa vezeti a Martineum nagytermében a beszélgetést, amelyen szó lesz a Szent Márton Évről, annak céljáról, az eddigi fejlesztésekről illetve személyes hangvételű kérdéseket is elhangoznak majd. Az est további vendégei: Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton-templom plébánosa és Andorka Miklós, egyházmegyei főépítész. Várunk mindenkit a rendezvényre!

Via Sancti Martini Budapesten


A bplakat-szines-elozetesudapesti Szent Márton Zarándoklatot idén - immár hatodik évben - november 7-én szombaton rendezik.  Az idei zarándoklat különös időszerűségét az adja, hogy a Magyar Kormány a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, illetve a Szombathelyi Egyházmegye és Szombathely városának kezdeményezésére, Szent Márton püspök tiszteletére, születésének 1700. évfordulója alkalmából a 2016. évet Szent Márton-emlékévvé nyilvánította. A hirdetett zarándoklat az emlékév egyik bevezetője. A hirdetés pdf-ben letölthető itt!