Egyházmegyei gyalogos zarándoklat Szombathelyről Pannonhalmára


szentmartonzarandoklatplakat-webes2Várunk mindenkit az Egyházmegyei gyalogos zarándoklatra! Regisztráció április 29-ig. 

https://www.youtube.com/embed/c2EeGssqfVM 

Orgonakoncert a Szent Márton-templomban


Koncertek a Szent Márton ÉvbenORGONA HANGVERSENY a Szent Márton-templomban 2016. április 17-én vasárnap este 20 órakor ROSTETTER SZILVESZTER orgonaművész hangversenyt tart.


Szent Márton Jubileumi Év 2016 - Családtalálkozó Pannonhalmán


Családtalálkozó PannonhalmánA Szent Márton Jubileumi Évben a Szombathelyi Egyházmegye és a Pannonhalmi Apátság több közös programot is szervez. Ezzel is kifejezik tiszteletüket Szent Márton iránt és mutatnak példát a közösségre, együttműködésre.Az első közös esemény a Családtalálkozó volt április 2-án.

A Sátán létezik, megkísértette Szent Mártont, de ő mindig felismerte és ellenállt a csábításának

Szent Márton Akadémia. SzombathelyVajon létezik-e a Sátán? Ha igen, mi a célja? Megkísértette-e Szent Mártont? Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozott a Szent Márton Akadémia szombathelyi előadásán. 

Hermától a halomig - Gyalogos zarándoklat Szombathely és Pannonhalma között


a hermától a halomigA Szombathelyi Egyházmegye a Szent Márton Jubileumi Évben gyalogos zarándoklatot hirdet Szombathely és Pannonhalma között. Bővebb információk a cikkben illetve oldalunkon, az Egyházmegyei gyalogos zarándoklat menüpontban. 

Szent Márton küzdelmei az ariánusokkal - Németh Norbert atya előadása ZalaegerszegenSzent Márton AkadémiaMárcius 22-én folytatódott a Szent Márton Akadémia előadássorozata Zalaegerszegen. Németh Norbert atya a katolikus hit alapvetésein keresztül mutatta be a 4. század egyik sok embert vonzó tévtanítását az arianizmust és idézte fel miként küzdött ezzel Szent Márton. 

Szent Márton kereplője szól az idei Nagyszombaton a Kossuth Rádióban!


jubileumi-evi-logoA Szent Márton Emlékév tiszteletére a Kossuth Rádió szeretne minél több Szent Márton titulusú templomból közvetíteni délidőben a harangszót. Ilyenkor a kondulás előtti percekben rövid ismertető hangzik el a településről, az adott templomról. Ebben az évben, amikor Szent Márton oltalmában álló templomból szól a közvetítés, 1-1 mondatban az idei jubileumi évről, Szent Márton alakjáról (és időnként a szombathelyi  Emlékévről) is megemlékeznek a szerkesztők.

Gotthárdiak zarándokútja Szent Márton tiszteletére


szentotthárdi hívek zarándoklata szombathelyenA szentgotthárdi plébánia egyházközségeiből egy busznyi zarándok indult útnak Szombathelyre, hogy az Irgalmasság évében közösen tapasztalják meg a felemelő szeretet erejét.

Vetélkedő Szent Mártonról


Vetélkedő Szent MártonrólAz alsó tagozattal működő uraiújfalui általános iskola nagyszerű vetélkedőt szervezett kis diákjainak a Szent Márton Emlékév kapcsán. További képek Újfalu és Szentivánfa Facebook oldalán. 

Fogadjuk el Szent Mártont, mint Krisztusra mutató jelt! Dejcsics Konrád OSB bencés atya előadása Szombathelyen


Szent Márton Akadémia-Dejcsics Konrád előadásaLegyünk alázatosak és fogadjuk el Mártont, mint Krisztusra mutató jelt. Legyünk az ő példája nyomán mi is igazi Krisztus-követők! Ez a legfontosabb üzenete a 21. századi ember számára Sulpicius Severus Dialógusok című munkájának. A művet a Szent Márton Akadémia előadásán mutatta be Dejcsics Konrád, szombathelyi születésű bencés szerzetes. Áprilistól lesz kapható a kiadvány.

Programok a Szent Márton Jubileumi Évben a Szombathelyi Egyházmegyében és Szombathelyen-videóval


programismertetőMintegy 150 program várja Szent Márton tisztelőit a Szombathelyi Egyházmegyében és Szombathelyen 2016-ban. Idén emlékezik meg Egyházunk és a vasi megyeszékhely Szent Márton születésének 1700. évfordulójáról. Ezért a sok és nagyszabású esemény. Sajtótájékoztatón mutatták be a programfüzetet. Az egyházmegyei programok plakátja letölthető itt!

Szent Márton az életünkben - KÉSZ előadás Körmenden


8A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) körmendi csoportja a 2016. évi programsorozatát egy, a Szent Márton Jubileumi Évhez kapcsolódó előadással nyitotta meg február 16-án.

Családnap április 2-án Pannonhalmán - Lezárult a regisztráció


csaladinap-plakattervA Szombathelyi Egyházmegye és a Pannonhalmi Területi Apátság mindenkit szeretettel hív és vár április 2-án Pannonhalmára. Itt kerül idén megrendezésre a sokak által várt és nagy népszerűségnek örvendő Családnap.A plakát letölthető pdf-ben itt!
Főelőadó: Pál Ferenc atya. 

A REGISZTRÁCIÓ – A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ LÉTSZÁM FELTÖLTÉSE MIATT – LEZÁRULT!!!

 

A napról bővebb információ is itt található: www.szentmartonev.hu. 

Mindenkinek legyen egy köpenye! - Jótékonysági akcó Szombathelyen


Mindenkinek legyen egy köpenye„Mindenkinek legyen egy köpenye” címmel karitatív mozgalmat indítottak Szombathelyen. Dr. Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere jelenlétében indult az akció. A cél a fiatal korosztály megnyerése a jószolgálat számára. 

Szent Márton a magyar néphagyományban - Barna Gábor előadása Szombathelyen


Barna Gábor előadása2016-ban emlékezik a Katolikus Egyház Szent Márton születésének 1700. évfordulójára. Nekünk magyaroknak azért is fontos az Ő személye, mert hazánkban,a mai Szombathelyen, az ókori Savariában látta meg a napvilágot. Szombathely városa és a Szombathelyi Egyházmegye több programmal is készül a jubileumra. Többek között a Szent Márton Akadémia elnevezésű előadássorozattal, amelynek célja, hogy a szent életét, korát, tetteinek mozgatórugóját, kultuszát jobban megismertesse az emberekkel. Január 26-án Barna Gábor néprajzkutató volt a vendég, aki a Márton napi népszokásokról és azok hátteréről beszélt a megjelenteknek.

Szent Márton útjain 2016-ban is


Szent Márton Európai Kulturális ÚtvonalFolyamatosan bővül a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal hálózata, hiszen tavaly ősszel Luxemburg és Flandria is csatlakozott a szervezethez, hangzott el a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa által rendezett szombathelyi sajtótájékoztatón. 

Az Irgalmasság Évének egyházmegyei megnyitása és a Szent Márton Jubileumi Évre készített bronzkapu megáldása


20151215-kapu-001A jubileumi Szent Márton-évre megújult a a szombathelyi székesegyház főbejárata. Az új kaput Veres András megyéspüspök áldotta meg december 13-án, az irgalmasság szentéve egyházmegyei megnyitása során. A bronzkapu egyben az irgalmasság kapuja is lesz az egyházmegyében a szentév folyamán. Az eseményről a Magyar Kurír közölt beszámolót. Az Irgalmasság Évének logójáról szintén a Magyar Kurír közölt írást. Ugyancsak itt olvasható Vértesaljai László SJ jegyzete az irgalmasság szentéve kezdetén a kapuról mint szimbólumról. A bronzkapun Szent Márton életének eseményei lesznek láthatók, amelyeket Veres Gábor készített. Az alkotások és a hozzájuk fűzött elmélkedések egyházmegyénk honlapján olvashatók.

Felhelyezték a Szent Márton Jubileumi Évre készített bronzkaput


20151215-kapu-001December 10-én elhelyezték a szombathelyi Székesegyház főbejáratához készült jubileumi évi bronzkaput. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk december 13-án, vasárnap 9 órára a megáldására és az Irgalmasság Évének egyházmegyei megnyitására. További képek és információ az egyházmegye facebook oldalán valamint egyházmegyénk honlapján található. 

Szent Mártont ábrázoló festmény átadására került sor Kemenesmihályfán


Szent Mártonról készült festményt adtak át2015. november 28-án 18.00 órakor került sor Kemenesmihályfán a római katolikus templomban ünnepi szentmisére és egy Szent Mártont ábrázoló festmény átadásra.

Elindult a Szent Márton ládája! jótékonysági akció


Szent Márton ládája!December 3-án Zalaegerszegen és Szombathelyen is sajtótájékoztatóval egybekötve indította útjára dr. Veres András megyéspüspök és Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a Szent Márton ládája! jótékonysági akciót. A Zalaco 7 szombathelyi és 7 zalaegerszegi boltjában lehet a rászorulók részére péktermékeket vásárolni és azokat a ládába elhelyezni.