Via Sancti Martini Szent Márton útjai térben és időben - nemzetközi konferencia


Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja,

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata,

a Szent Márton Programiroda,

és a Szombathelyi Egyházmegye

 tisztelettel meghívja Önt

 a 2015. április 15-17-én megrendezendő

Via Sancti Martini

Szent Márton útjai térben és időben

 című nemzetközi konferenciára

 

Szent Márton és a katekumenátus - Szent Márton Akadémia 5. előadás


foto0A katekumenátus szerepének jelentőségével foglalkozott Kürnyek Róbert atya a Szent Márton Akadémia újabb előadásán Szombathelyen. Beszélt a hittanulók előtt álló próbatételekről, a beavatásáról, és persze mindezt Szent Márton életére is levetítette. A beszámoló végén interjú Róbert atyával.

Szent Márton Akadémia 4. előadása


Újabb előadásához érkezett a Szent Márton Akadémia. Beszámoló az estről. 

Szent Márton Akadémia újabb előadása


szent márton akadémiaA 4. században szinte valamennyi püspök szerzetes is volt egyben. Ez volt a kor követelménye és az emberek elvárása. Szükségük volt a szentekre, akik a világi érdekek helyett csak Istennek szolgáltak és mutattak példát a mindennapokban. Erről is beszélt Sághy Marianne történész a Szent Márton Akadémia előadásán.

Szent Márton a gerézdpusztai oltárképen

szent márton a gerézdpusztai oltárképenÚj oltárkép került a gerézdpusztai Szent Márton kápolnába, melyet 2015. február 8-án helyeztek el ünnepélyes keretek között.

Szent Márton és a szerzetesség-folytatódott az akadémiai előadás


szent márton akadémia3Szent Mártont tekinthetjük a keresztény szerzetesség atyjának, mondta Lőrincz Zoltán a Szent Márton Akadémia keretében tartott előadásán. 

Szent Márton a világ bélyegein


szent márton bélyegekenDecember 16-án került bemutatásra Szombathelyen Steindl Rezső gyűjteményéből Tours-i Szent Márton a világ bélyegein című könyv.

Szent Márton regény bemutatójaSzent Márton regény bemutatójaNagy sikerrel mutatták be Wilhelm Hünermann Szent Mártonról szóló életregényét. Nem csak az íróról tudhattak meg sok mindent az érdeklődők, hanem részlet is elhangzott a könyvből. Videóval!

Szent Márton ereklyéje Lentiben


Szent Márton ereklye LentibenNovember 22-én, szombaton az esti szentmisében ünnepélyesen köszöntöttük Szent Mártonnak, Egyházmegyénk védőszentjének ereklyéjét. A szentmise után közösen énekeltük a vesperást Szent Márton tiszteletére.  


„Játékos akadályverseny Szent Mártonról” az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István Utcai Általános Iskolájában

Szent Márton vetélkedő Szombathelyen2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Szombathely városa fontosnak tartja Szent Márton kultuszának ápolását, készül az évforduló méltó megünneplésére. 2014-et a tanításoknak szentelik a szervezők annak érdekében, hogy Szent Márton alakját, cselekedeteit és a hozzá kötődő szellemi és tárgyi örökséget  ismertebbé tegyék.

Szent Márton Akadémia - II. előadás


szent-marton-akademiaA Szent Márton Akadémia II. előadására kerül sor november 25-én, kedden 18 órakor Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémián. Dr. Németh Norbert atya arra keresi a választ: kik és miért vesszőzték ki Mártont Savariából? Várunk mindenkit szeretettel!

Szent Márton ünnepe a zalaegerszegi Mindszenty iskolában


Szent Márton nap Zalaegerszegen2014. november 11-én, Szent Márton napján, változatos programokban vehettek részt a zalaegerszegi Mindszenty iskola diákjai. 

Szent Márton ünnepe Kőszegen 2014


Szent Márton nap KőszegenKőszegen, az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulói számára ebben a tanévben is a harmadik osztályosok tették különlegessé Szent Márton ünnepét. A délelőtti szünetekben – szüleik segítségével - zsíros kenyérrel vendégelték meg a diákokat. A felsős osztályok minden tanóra elejére rövid, ötletes feladatokat kaptak, amelyekkel pontokat szerezhettek.

Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök szentbeszéde a Szent Márton napi ünnepi szentmisén - 2014. november 8.


Dr. Udvardy György, pécsi megyéspüspökDr. Udvardy György, pécsi megyéspüspök szentbeszéde a Szent Márton napi ünnepi szentmisén.

Szent Márton Nap Répcelakon


Szent Márton Nap VasváronRépcelakon is megünnepelték Szent Márton püspököt. Vásárt tartottak,felidézték Szent Márton életének néhány epizódját este pedig itt is lampionos felvonulást tartottak. Fényképek a napról Balassa Imre szemével és gépével.

A lampionos felvonulásról fényképek


Lampionos felvonulás 2014. november 7.Több ezren vettek részt idén a Szent Márton napi lampionos felvonuláson Szombathelyen. Hegyi Sándor képei segítenek megidézni az este különleges hangulatát és legszebb pillanatait. 

A Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton Heti programjai


http://www.youtube.com/embed/Ta1c1V637dQ 

Elindult a Szent Márton Akadémia


Szent Márton AkadémiaKülönleges vállalkozásba kezdett a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület, a Szent Márton Programiroda és a Martineum Felnőttképző akadémia. A Szent Márton Jubileumi Évre készülés jegyében indították útjára az az előadássorozatot, amely megpróbálja közelebb hozni az emberekhez a savariai születésű szent alakját, személyiségét.


Középpontban Szent Márton - kerekasztal-beszélgetés a Sala Terrenaban

Kerekasztal-beszélgetés a Sala Terrana-banSzombathely mindent Szent Mártonnak köszönhet, hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen, kiemelve a savariai születésű püspök jelentőségét a vasi megyeszékhely történelmében. A hálás utókor jubileumi évet tart 2016-ban, amelyre az előkészület már az idén megindul, mondta Veres András. Az előkészületi év célja Márton életének, személyiségének jobb megismerése, hogy erőt merítsünk belőle a magunk számára.