Szent Márton ereklyéje is látható a Szent Márton héten Szombathelyen

Szent Márton ereklyeSzombathelyen három ereklyét is őriznek a szenttől. Ezek közül most az is látható majd, amelyet eddig a székesegyházi Szent Mártonról készült hermában őriztek. November 9-én mutatták be a sajtó képviselőinek az ereklyét.

Szent Márton ereklye103 év után látható újra Szent Márton fej ereklyéje, amely 1913. június 13-án érkezett Szombathelyre Toursból, és június 15-én ünnepélyes keretek között helyezték el a szent relikviáját a Székesegyházban. Az ereklyetartó herma Tóth István szobrászművész alkotása. Ennek süvegrészében helyezték el az ereklyét, a hitelességet igazoló okiratot illetve egy Mikes János püspök által írt levelet, amelyet több pecséttel is elláttak. November 7-én bontották ki az ereklyetartót és vették ki a relikviát. A Szent Márton-hét liturgikus eseményei idején lesz látható az ereklye a Szent Márton oltárnál, mondta a sajtótájékoztatón Császár István egyházmegyei kormányzó. Kiemelte: az ereklye révén közelebb kerülhetünk Szent Mártonhoz, az ő példáján keresztül pedig jobb keresztények lehetünk.

Az elmúlt években azért dolgoztunk, hogy Szent Márton és Szombathely eggyé forrjon az emberek tudatában és elválaszthatatlan legyen egymástól, mondta dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere. Erről szóltak  a programok, erről szóltak az elmúlt évek amik újra a figyelem középpontjába helyezték a vasi megyeszékhelyt. 

Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője  kiemelte: az elmúlt években szervezett eseményeket úgy alakították, hogy azokban Szent Márton lelkiségének vonásai: a jóság, a szeretet, az egymásra és az elesettekre figyelés, a közösség tükröződjenek, amik mai korunknak is követendő példát kell, hogy jelentsenek.  

2016. november 12-én, szombaton, a Székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisével lezárul a Szent Márton Jubileumi Év. Az elmúlt 12 hónapban a Szombathelyi Egyházmegye igyekezett ráirányítani a figyelmet Szent Márton életére, lelkiségére. Ennek szellemében szerveződtek programok, amelyek közül néhány:

- 2015-2016 – Szent Márton ereklye zarándoklata a Kárpát-medencében 
- 2015-2016 – Szent Márton Akadémia 
- 2015. december 3. – Szent Márton ládája elnevezésű jótékonysági akció elindítása 
- 2016. április 2. – Családtalálkozó a Pannonhalmi Apátságban 
- 2016. június 20-25. – Gyalogos zarándoklat Szombathely-Pannonhalma között 
- 2016. július 9-10. – Szent Márton Találkozó

Ezekben a napokban Európa minden részében hajléktalanok, elesett, szegény emberek készülődnek  életük nagy utazására Rómába, mondta Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetője.  Ferenc pápa hívta meg őket az irgalmasság szentévében Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapja alkalmából. Magyarországról a Katolikus Karitász jóvoltából, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szervezésében november 10-én negyven zarándok kel útra Szombathelyről. Valamennyien a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szombathelyi - RÉV Szolgálat, a Szikla Nappali Intézmény  -vagy kemenespálfai Szent Pál Szociális Központ intézményeinek ellátottjai, többségük volt szenvedélybeteg.