Unesco listán a Szent Márton Év


Szent Márton AkadémiaAz UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága is támogatja a Szent Márton Évet. Ezt jelentették be a Szent Márton Akadémia tavaszi utolsó, szombathelyi előadásán. 


Szent Márton AkadémiaHosszú hónapok előkészítő munkája ért a végére azzal, hogy az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Kulturális Szakbizottságának támogatásával a nemzetközi szervezet magyar ága is a támogatja a Szent Márton Emlékév programjait. Ez elismerés Szombathelynek, mondta Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője a martinus.hu-nak. 

A programok felkerültek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Az elismerésnek köszönhetően egészen december 31-ig lehetőség lesz a Szent Márton Évi programok meghirdetésénél illetve kiadványokon a szervezet logójának használatára, és persze az UNESCO is hirdeti a jubileumi évi eseményeket. 

Mindez a Szent Márton Akadémia szombathelyi előadássorozatának tavaszi utolsó estjén hangzott el. Prof. dr. Bruno Judic, a tours-i egyetem professzora volt az akadémia vendége, aki Szent Márton kultuszának 1700 évét tekintette át. Mint mondta: Márton népszerűségét tiszta, krisztusi élete adta, ezért követték őt az emberek és tisztelték a középkorban. Mivel alakját később a lovagi ideálhoz és a királysághoz is kötötték, így a francia forradalom idején ő is ellenséggé vált így tiszteletére emelt templomokat igyekeztek elpusztítani. Napjainkban viszont újra felfedezik maguknak az emberek, aminek oka, hogy újra az evangéliumi életet megvalósító szent került középpontba.

Az esten bemutatták a Világtörténet című tudományos folyóirat idei első számát, amelyben Szent Mártonnal foglalkozó tanulmányok kaptak helyet. Olvashatunk írást arról vajon milyen képet tár elénk Mártonról a Sulpicius Severus által írt életrajz. Kiderül az is, vajon hogyan viszonyult a 4. századi nagybirtokos réteg a keresztény értékekhez, hogyan alakult Szent Márton tisztelete az 5-6.században, és az is, hogy kik és miért zarándokoltak el a szent sírjához és ez miként hatott Tours városára. A folyóirat hamarosan elérhető lesz a Szombathelyen illetve az interneten is szabadon hozzáférhető lesz.