Fogadjuk el Szent Mártont, mint Krisztusra mutató jelt! Dejcsics Konrád OSB bencés atya előadása Szombathelyen


Szent Márton Akadémia-Dejcsics Konrád előadásaLegyünk alázatosak és fogadjuk el Mártont, mint Krisztusra mutató jelt. Legyünk az ő példája nyomán mi is igazi Krisztus-követők! Ez a legfontosabb üzenete a 21. századi ember számára Sulpicius Severus Dialógusok című munkájának. A művet a Szent Márton Akadémia előadásán mutatta be Dejcsics Konrád, szombathelyi születésű bencés szerzetes. Áprilistól lesz kapható a kiadvány.


Szent Márton Akadémia-Dejcsics Konrád előadásaSulpicius Severus három művet írt Mártonról. Ezek közül a legismertebb a Vita Martini illetve az a három levél, amelyben pl. Márton halálának és temetésének körülményeit jegyezte fel.

A Dialógusok című művet 405 körül írta Sulpicius. A párbeszédes formula – Cicero és Platón óta – bevett irodalmi műfaj volt az ókorban. 3 beszélgetőpartner osztja meg élményeit a keleti szerzetességről, Szent Mártonról, és az ő korabeli elfogadásáról, megítéléséről.

Dejcsics Konrád, bencés szerzetes kiemelte: fogadjuk el Szent Mártont, mint Krisztusra mutató jelt!, üzeni a Dialógusokon keresztül Sulpicius. És ez nem csak a kortársaknak figyelmeztető mondat, hanem a 21. század emberének is. Ha Márton példájára alázatosak tudunk lenni és elismerjük – éppúgy mint Márton és akikkel ő jót tett –, hogy koldusok vagyunk, akkor megtettük az első lépést. És a Dialógusok könyve abban segíti a befogadót, hogy a saját életében megtalálja azt a pontot ahol a szerzetesi erényeket: az alázatosságot vagy annak az elismerését, hogy koldusok vagyunk, megtalálja.  

Szent Márton Akadémia-Dejcsics Konrád előadásaSulpicius írását a Szent Márton Év kapcsán fordította magyarra Dejcsics Konrád bencés szerzetes. A tervek szerint a művet április 15-én mutatják be Pannonhalmán. Dejcsics Konrád atya előadását, a Szent Márton Akadémián készült korábbi felvételekkel együtt,a Szombathelyi Egyházmegye jubileumi évi weboldalán(www.szentmarton.martinus.hu), illetve a Szombathelyi Televízió képernyőin tekinthetik meg.

 

 

 

 

https://www.youtube.com/embed/4T2DdSZzahI