Programok a Szent Márton Jubileumi Évben a Szombathelyi Egyházmegyében és Szombathelyen-videóval


programismertetőMintegy 150 program várja Szent Márton tisztelőit a Szombathelyi Egyházmegyében és Szombathelyen 2016-ban. Idén emlékezik meg Egyházunk és a vasi megyeszékhely Szent Márton születésének 1700. évfordulójáról. Ezért a sok és nagyszabású esemény. Sajtótájékoztatón mutatták be a programfüzetet. Az egyházmegyei programok plakátja letölthető itt!


20160223-sztmarton-014316-ban született az ókori Savariában, a mai Szombathelyen Szent Márton. Életének egyik legismertebb jelenete, amikor megosztotta köpenyét egy koldussal. Álmában megjelent neki Krisztus azzal a félköpennyel betakarva, amelyet Márton adott a nincstelennek. Így lett Márton a felebaráti szeretet példaképe. Halála után – bár nem volt vértanú – szentként tisztelték az egyházban. Őrá emlékezik a Katolikus Egyház 2016-ban, születésének 1700. évfordulóján. Lelki, közösségi, kulturális programokkal igyekszik feledhetetlenné tenni ezt az évet a Szombathelyi Egyházmegye és Szombathely Megyei Jogú Város. A gazdag programkínálatot február 23-án mutatták be Szombathelyen.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: mai korunknak is szüksége van Szent Márton iránymutatására, szüksége van a keresztre a világnak. A kormány fontosnak tartja a vidék támogatását, megerősítését. Ezért döntöttek – többek között – az adósságrendezésről. Így megnőtt a lehetőség arra, hogy a települések a fejlődésüket segítő fejlesztéseket tudjanak megvalósítani. Szombathely esetében ez 15 milliárd forint adósság átvállalását jelentette. A másik fontos lépés volt a Modern városok program, amelynek keretében a vasi megyeszékhely 5 milliárd forintos forráshoz jutott. Szent Márton évfordulója kapcsán szoros együttműködés alakult ki a kormány, a város és az egyházmegye között, mondta az államtitkár. Ennek eredményei a templom-és közterületfelújítások, amelyek mind a szombathelyiek érdekeit szolgálják. De ennél is fontosabb, hogy a rászorulókra figyeljünk, rajtuk segítsünk. Ha ez az üzenet átjárja az egész országot akkor ez sok emberben változást indíthat el és jelzi mindenki számára: a nemzet továbbra is szolidáris az itt élő elesettekkel is, nem csak a határon túlélőkkel.

20160223-sztmarton-021Dr. Veres András megyéspüspök kiemelte: a Szombathelyi Egyházmegye lelki programokkal szeretné a hívőknek és nem hívőknek, egyházmegyénkben, hazánkban és határainkon túl élőknek egyaránt közvetíteni Szent Márton üzenetét: Krisztus evangéliumnak örömhírét. Ezt a célt szolgálják a július 9-10-i, Szombathelyen megrendezésre kerülő Katolikus Találkozó és Ifjúsági Találkozó, a szeptember 10-i családi-és sportnap valamint a november 10-én Budapesten megrendezendő Teológiai Konferencia.

Dr. Puskás Tivadar polgármester kiemelte: közel 150 egyházi és városi program várja Szombathelyen és az egyházmegyében azokat akik Szent Mártonról, az ő lelkiségéről és kultuszáról, illetve a vasi megyeszékhelyről szeretnének többet megtudni. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a jubileumi esztendő hozadékaként Szombathelyről mindenkinek Szent Márton, Szent Mártonról pedig mindenkinek Szombathely jut majd eszébe.

A kiadványok a város különböző kulturális, szórakoztató központjaiban valamint egyházmegyénk és a város honlapjának eseménynaptársaiban tekinthetők meg.

 

https://www.youtube.com/embed/a5MaqqKVNMU