1020 éve szakadatlanul… A szakkollégiumunk adventi lelki napja Pannonhalmán


Szakkollégium PannonhalmánNovember 28-án, advent első vasárnapját megelőző szombaton szakkollégiumunk Pannonhalmára utazott lelkigyakorlatra. Pannonhalmát sok szál köti össze Szombathellyel, de különösen a Szent Márton jubileumi évre készülve kapott igazi lelki aktualitást az utazásunk. A szakkollégiumunk Diákbizottsága is amellett foglalt állást, hogy egy igazán intenzív egy napos lelki napot tartsunk az adventben.


Szakkollégium Pannonhalmán A Szent Márton-hegyen emelt főapátsági épület impozáns látképe uralta a tájat, melyet a reggeli órákban már a buszból láthattunk meg. Az apátság előtt Dr. Dejcsics Konrád OSB szerzetes testvér várt minket. Konrád atya szombathelyi származású, így hamar ment az összehangolódás a csoporttal. Konrád atya vezette elmélkedések vezérfonala is Szent Márton köré összpontosult. Olyan részletekre világított rá Sulpicius Severus Szent Márton életéről írt munkájában, amelyek felett sokszor átsiklott a szemünk. De ebben a megvilágosításban nyert számunkra is a jól ismert szöveg mélyebb értelemet és tartalmat. Elmélkedései során Konrád atya kiemelte a bocsánat kérés és a megbocsájtás szerves egységét is.

Lehetőségünk volt a Bencés Főapátság épületét is bejárnunk. Történelmi levegőt szívtunk be a több százezres kötetű műemlék könyvtárban, vagy az apátsági altemplomban – megannyi csodálatos épületrészben és termekben.

Sokunknak különösen mély élmény volt bekapcsolódni a szerzetesek mindennapi imaórájába. A bazilikában együtt imádkozhattunk a bencés szerzetesekkel, és hallhattuk azoknak a zsoltároknak a hangját, amelyek ezer esztendeje szólnak ezek között a falak között. Lélekemelő volt.

Szakkollégium PannonhalmánA finom ebédet követően a főapátsági káptalan teremben gyűltünk össze szentmisére. Igazán bensőséges élmény volt, hiszen a szakkollégiumunk teljes közössége vett rész ezen a pannonhalmi szentmisén. Horváth Csaba szakkollégistánk orgonajátéka, Horváth Csaba Csongor, Pongrácz Benedek, Egervári György és Gaspari Balázs oltárszolgálata tette teljessé a szentmisénket. Norbert atya homíliájában kiemelte: olyan falak között van módunk együtt imádkozni, ahol már 1020 esztendeje szakadatlanul hangzik fel az imádság!

A gazdag programok még nem értek véget, hiszen a szentmisét követően került sor az apátsági híres pincészet és a gyógynövénykert meglátogatására. Öreg este volt már, mikor pannonhalmi szakkollégistánk, Németh Béla meghívására a családjuknál tehettünk látogatást. Finom forralt borral, zsíros kenyérrel és házi süteményekkel kínálták az akkorra már valóban megfáradt szakkollégista zarándokokat. Hálás köszönet érte!

A buszon hazafelé közösen mondtuk el az esti zsolozsmát méltó lezárásaként a közösségben megélt lelki napunknak.

A programot az EGYH-KCP-15-0085 sz. pályázat támogatta.

Szöveg és fotó: Gaspari Gábor, szakkollégiumi titkár