Mindszentysek részvétele a szombathelyi Szent Márton napi rendezvényeken

   A zalaegerszegi Mindszenty-iskola tanulói a Szent Márton ÜnnepenA zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak egy csoportja is részt vett a Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton-napi programjain. Élménybeszámoló a diákok szemszögéből. 


A zalaegerszegi Mindszenty-iskola tanulói a Szent Márton ÜnnepenA Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban minden évben a kilencedik évfolyam lehetőséget kap egy Szent Márton naphoz kapcsolódó közösségformáló kirándulásra.

Mindenki izgatottan várta ezt a nagyszabású egyházmegyei ünnepet, nagyon kíváncsiak voltunk erre a hétvégére. Pénteken délelőtt indultunk vonattal Szombathelyre, és már az első percektől kezdve jó hangulat lett úrrá rajtunk.

Amikor megérkeztünk a szombathelyi vasútállomásra, első utunk a ferences testvérekhez vezetett. Lehetőséget kaptunk a csomagjaink lerakására, majd Pio testvér tartott nekünk előadást a ferences rendről. Megtudtuk tőle, a ferencesek a legrégebbi kolduló rend, és Assisi Szt. Ferenc alapította. A ferenceseket lelki gyermekség, belső szabadság, derűs világnézet, és mindenre kész szolgáló szeretet jellemzi. Később egy kis filmet néztünk meg, amelyben az ott élő ferencesek szerepeltek, és a szerzetesi életről, hivatásról beszéltek, számukra milyen volt „meghívást” kapni, Jézust szolgálni. Látogatásunk legvégén megmutatta nekünk a helyi vezetőnk a ferencesek ebédlőjét és a rend mellett lévő Szent Erzsébet templomot.

Következő úti célunk a Brenner János Kollégium volt, ahol a szállásunkat kaptuk. A kollégium a Fő tértől nem messze, a Székesegyház és a Püspöki Palota mellett található, ahol elfogyasztottuk az ebédünket. Ezután átsétáltunk a Szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházba, amelyet Molnár János atya - aki a Mindszenty-iskola egykori diákja – mutatott be nekünk. Nagyon sok érdekességet megosztott velünk a templomról, és megtekinthettük a székesegyház lebombázásáról szóló kiállítást is. Sajnos nem tudtunk több időt ott eltölteni, mivel készültek a kora esti vesperásra.  A Püspöki Palotát sem nézhettük meg, mert éppen felújítják. Ezután volt egy kis szabadidőnk városnézésre.

Este részt vettünk a már komoly hagyománnyal bíró Márton-napi felvonuláson, amely valamennyiünket elragadtatott ünnepélyességével, meghitt bensőségességével. A székesegyháztól indultunk, és egészen a felújított Szent Márton-templomig mentünk, miközben Szent Mártonról szóló dalokat énekeltünk. Ezután a kollégiumban volt egy kis szabadidőnk, majd kilenc órakor rendeztünk egy vetélkedőt, ahol a két osztály egymás ellen játszott. Volt Magyarország szeretlek!, Tic-tack bumm!, Activity... Nagyon jól éreztük magunkat, sokat nevettünk.

Másnap reggel részt vettünk az ünnepi, Szent Márton napi misén. A szentmisét dr.Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke és Spányi Antal, székesfehérvári megyéspüspök celebrálta. Veres András püspök úr elmondta, hogy a jövő év teljesen Szent Mártonról és életéről fog szólni, hozzá fohászkodjunk. Röviden beszélt Szent Márton életéről, elmondta, hogy 316-ban, 1700 éve született Saváriában, a mai Szombathelyen. Tiszta lelkületű ifjúként, szülei parancsának ellenére hittanuló lett, majd mivel apja katona volt, ezért neki is be kellett állnia a császár védelmére. A társai nagyon tisztelték a jósága, szerénysége miatt, ehhez köthető az a csoda, amikor egy téli napon megfelezte köpenyét, hogy egy koldussal megoszthassa. Később Tours püspöke lett. 397-ben halt meg Candes-ban.

A misén elhangzott, hogy imádságainkban ő álljon előttünk példaképként, valamint a mai ifjúság számára mennyire fontos, hogy jobban Jézus felé forduljunk, ezzel is erősítve a Szent Márton évet. A szentmisén az egyházmegye településeiről a papok, valamint a hívek is nagy számban voltak jelen. Iskolánk tanulói a templom oldalhajójában foglaltak helyet.

A szentmise után visszamentünk a kollégiumba és összepakoltunk, majd indultunk a vonatra. Mindenkinek nagyon tetszett ez a hétvége, jól éreztük magunkat, hiszen mind jobban összekovácsolódtunk.

       Ez a hétvége, azt gondolom, a társaim nevében is kijelenthetem, a lelki feltöltődés mellett gazdag programokkal, jó hangulatban telt, sok új barátság kötődött. A közösségformáló kirándulás elérte célját, remélem, még sok ilyen rendezvényen vehetünk részt így együtt.

 

 

Császár Amina (9.b)

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Zalaegerszeg