Megáldották a szombathelyi Székesegyház felújított Madonna-kápolnáját


Megáldották a Székesegyház Madonna-kápolnájátDr. Veres András megyéspüspök megáldotta a szombathelyi Székesegyház felújított Madonna-kápolnáját. Hosszú hónapok restaurátori munkája nyomán kapta vissza régi szépségét a kápolna. Ez volt a Szent Márton hét első programja. 


Megáldották a Madonna-kápolnátA szombathelyi székesegyház északi kereszthajójából nyílik a Madonna-kápolna, mely eredetileg Szent Mihály-kápolnának készült. Felette helyezkedett el korábban a káptalan oratóriuma. A kápolnát az 1945. évi légitámadás szerencsés módon megkímélte, így a székesegyházban egyedül itt maradtak meg az eredeti falfestmények." – olvasható Kelemen István: a szombathelyi Székesegyházban található Madonna-kápolna(korábban Szent Mihály-kápolna) története c. tanulmányában. Az alapos történeti kutatásból kiderül, hogy a „kápolna korábbi oltárképe, a Szent Mihály-kép Rómából származik, Herzan Ferenc bíboros, a későbbi püspök (1800–1804) ajándékozta 1797-ben Szilynek. A kép Guido Reni (1575–1642) képének másolata. A festmény a kápolna oltára fölött állt, majd 1928-ban a káptalani sekrestyében helyezték el. A kápolnát az oltárképen ábrázolt szent után Szent Mihály-kápolnának nevezték.
A kápolna kifestésével Szily Joseph Winterhaldert bízta meg, aki a kápolna oldalfalainak és mennyezetének kifestését is elvállalta.


Megáldották a Madonna-kápolnátA főoltár két oldalára, festett fülkébe két arkangyal alakja került al fresco, a hosszanti falra Jákob álmát festette meg basreliefben. Az ábrázolásokat a mester saját kezűleg vállalta, a díszítést segédjére, Martin Milchre bízta.

A mennyezeten Winterhalder az Utolsó Ítéletet festette meg. Az ív alatt két festett dombormű kapott helyet. Jobb oldalon angyali szózat közli Ábrahámmal, hogy Isten nem kívánja Izsák feláldozását (Ter 22.10–14). A bal oldalon Ágár látható, akit magányosságában angyal vigasztal a pusztában (Ter 16.5–14). A baloldali falmezőn Jákob álma (Ter 28.10–22.) jelenik meg. Az oltártól jobbra Ráfael arkangyal és Tóbiás, balra az őrangyal és kis pártfogoltja látható. A kijárat feletti képen a vasvár–szombathelyi székeskáptalan története került megörökítésre. Középen az alapítás jelenete látható, bal oldalon a káptalan első székhelye, Vasvár, jobb oldalon pedig Szombathely, ahova az 1578. évi országgyűlés a káptalant áttelepítette.

Megáldották a Madonna-kápolnát1928-ban gróf Szapáry László (1864–1939) és neje, Weissenwolff Irén (Irene Ungnad von Weissenwolff) grófnő (1880–1969) Madonna-szoborral ajándékozta meg Mikes püspököt. A püspök a szobrot a Szent Mihály-kápolnában helyezte el, egykoron Hefele által az oltár mögé tervezett, kiépített, de később egy sor téglával elfedett fülkében. A Szent Mihály-képet a káptalan sekrestyéjébe vitték át. A kápolnát ettől kezdve Madonna-kápolnának nevezték. A grófi pár a velencei Raffaello Romanelli (1856–1928) szobrászművésszel faragtatta ki a szobrot fehér carrarai márványból, Raffaello Sanzio (1483–1520) sixtusi Madonnája után. A Tanácsköztársaság idején fogadalmat tettek, hogy ha Isten kiszabadítja a fogságból Mikes püspököt, a szobrot az egyháznak ajándékozzák. Muraszombat megszállása miatt fogadalmukat csak évekkel később tudták teljesíteni. Az oltár ugyancsak 1928-ban készült Hefelenek a püspöki levéltárban őrzött terve alapján. Az oltár mindkét oldalát barokk öröklámpa díszíti.
Géfin Gyula (1889–1973) újságcikke nyomán ismert, hogy az 1.400 kg tömegű szobor elhelyezésére több elképzelés is felmerült: Szent Quirinus-oltár, a szentély bejárata, a szószékkel szembeni rész. Felvetődött, hogy az egyik villanycsillár alá helyezik, vele szembe pedig, a másik csillár alá a Szent Szív-szobor kerül. Végül a Szent Mihály-kápolna mellett döntöttek. Az 1927-es belső restaurálás során ugyanis feltűnt, hogy az oltárkép mögött 1 méter magas és 1 méter széles nyílás van. Ezen áthatolva egy fülke került elő. Hefele eredetileg szobrot szánt ide. Amikor Szily megkapta ajándékba Herzantól a Szent Mihály-festményt, azt helyezte el a kápolnában, a fülke elé pedig téglafalat emeltetett. A kápolna egyébként 1913-tól szentségi kápolna volt. Géfin az újságcikkben kifejezte abbéli reményét, hogy a Madonna-szobor elhelyezése után a kápolna gyűjtőhelye lesz a kongregációknak, vallásos gyülekezeteknek és új lendületet ad a Mária-tiszteletnek.
A szobrot a meghívott kongregációk jelenlétében június 16-án áldotta meg Mikes püspök. A szertartáson jelen volt a székeskáptalan is.
A kápolna utolsó restaurálására 1976-77-ben került sor. restaurálás kiterjedt a belső tér összes díszítőfestésére. Az oltár és az oszlopok plasztikáit, a falképek restaurálásával párhuzamosan, szakmai szempontból azonos módon, külön kivitelezve restaurálták.


Mi indokolta a Madonna-kápolna mostani restaurálását?

Megáldották a Madonna-kápolnátA Kápolna átalakítását, felújítását a freskók erősen leromlott állapota, valamint a kápolna ún. Örökimádás kápolnává történő átalakítása indokolta. A belső tér és a liturgikus berendezések, oltárok teljesen új koncepció alapján modern, visszafogott formai stílusban készültek el, igényes anyagokból, esztétikus, de visszafogott megoldásokkal. A fő és szembemiséző oltár nemes kő és fa anyagból készült, a tabernákulumot a Madonna szobor posztamens részébe rejtve alakították ki. A padlóburkolat solnhofeni, az eredetivel megegyező új kőlapokból készült. A régi padok helyett a belső térhez illő új padsorok kerültek kialakításra, pad és párnafűtéssel kiegészítve. A belső tér és a freskók megvilágítása a legmodernebb led-es világítótestekkel, szabályozott megvilágítási lehetőségekkel került kialakításra. A templom felől a bejáratot keret nélküli üvegajtóval zárták le, hogy a kápolnában lévők nyugalma biztosított legyen a látogatóktól. Az így kialakított belső tér biztosítja, hogy a gyönyörűen restaurált freskók méltó módon tudjanak érvényesülni, és ezzel igazi ékességévé váljon a Székesegyháznak. A tavaly nyáron kezdődött és most befejeződő felújítás és belső átalakítás méltó módon igazodik a Szent Márton terv keretében a Szombathelyi Egyházmegyében megvalósuló beruházások közé.

Megáldották a Madonna-kápolnátA november 1-i megáldást megelőzően Sári Gabriella és Gyarmati András restaurátorok mutatták be az elmúlt hónapok munkáját, ismertették a freskók témáit. Veres András megyéspüspök áldotta meg a kápolnát. Reményét fejezte ki, hogy a kápolna olyan hely lesz ahol az Ég és a Föld, Isten és ember találkozhat.

A tervek szerint a jövőben reggeltől estig szentségimádást tartanak majd a kápolnában.