Szent Márton ereklye Sárváron


szent márton ereklye sárváron2015. június 27-én, a sárvári Szent László Plébániatemplom nyári szentségimádási napján a templomba érkezett Szent Márton ereklyéje.


szent márton ereklye sárváronA koncelebrált szentmisén az oltár elé helyezték a szent ujjcsontjának darabját tartalmazó ereklyetartót. A szentmisén Aigner Géza répcelaki plébános mondott beszédet. Felidézte Szent Márton, Magyarország patrónusának alakját. Ő, aki a magyar királyok példaképe volt, hazánkban, de határainkon túl is eszményképül szolgált sokak számára. Alakjának nagyságát kiemelve beszélt arról. hogy a későbbi korokban milyen nagy jelentőséggel bírt. Pannonhalma a róla elnevezett hegyen épült fel, Székesfehérváron az újonnan megkoronázott király a Szent Márton toronyba ment hálát adni. Kérte a híveket, hogy a szent ujjcsont darabjai ösztönözzön mindenkit az összekulcsolt kézzel történő imádságra. Vonuljunk bátran Márton köpenye alatt, hiszen mindannyian Krisztus katonái vagyunk! Szent Márton szüleihez fűződő jó példája pedig segítse a családi életben való munkálkodást!

szent márton ereklye sárváronA szentmisén a katolikus iskola diákjai olvasták fel a könyörgéseket. A szentáldozás és a hálaadás után körmenetben vitték az ereklyét a Szent László Katolikus Általános Iskolában felállított oltárhoz. Itt az iskola nevelőiből, diákjaiból, a szülőkből szervezett imacsoportok rótták le tiszteletüket az ereklye előtt. Délután 13 órakor lovas hintón szállították ki az ereklyetartót a hegyközségi Kálvária templomba, majd Rábasömjénbe.

Szöveg és fotó: Márkus Sándorné