Szent Márton a világ bélyegein


szent márton bélyegekenDecember 16-án került bemutatásra Szombathelyen Steindl Rezső gyűjteményéből Tours-i Szent Márton a világ bélyegein című könyv.


 

szent márton bélyegekenA kiadvány mintegy száz olyan bélyeget tartalmaz katalógus számmal ellátva, amely Szent Mártont ábrázolja. Steindl Rezső, aki a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület lelkes tagja, 10 éve kezdte gyűjteni ezen bélyegeket, és ami a katalógusokban szerepel a témakörben, azt szinte maradéktalanul beszerezte. A bélyegeket a leánya fényképezte le, és rokonuk Horváth István Sándor zalalövői plébános szerkesztette könyvvé.

         A bemutató során a gyűjtő elmondta, hogy 1910-ből való az első Szent Mártonos bélyeg. Ezeket gyakran felárral bocsátották ki, és a postaköltségen felüli bevételt karitatív célra fordították. Jellemező volt a Téli Segélyakció, hiszen Márton is télvíz idején segített a didergő kolduson, de ezen felül a tuberkolózis elleni harcot, az árvízkárosultakat, a Nemzeti Alapot is támogatták a bélyegek. A legtöbb Szent Mártonos bélyeget a Németalföldön adták ki, de nemcsak Európában találkozunk velük, hanem a föld számos országában. Dél-Amerikából kiemelkedik a Buenos Aires-ből, Venezuelából való bélyeg, Afrikából a ruandai. A gyűjteményben és a kiadványban szerepelnek első napi bélyegzések, Szent Márton nyomatos borítékok, a tárgykörből való carte maximumok, (képeslapok együtt bélyeggel és postai pecséttel) valamint személyes bélyegek. Bízunk abban, hogy a későbbiekben lesz mód még a bélyegek sajátosságairól hallani.

szent márton bélyegekenA könyvbemutatón Szommer Ildikó, a város Szent Márton Programirodájának vezetője is a könyv egyedi voltáról szólt. Elhangzott, hogy ebben a hónapban jelent meg Bátorság és irgalom címmel Hünermann Szent Mártonról szóló regénye, Horváth István Sándor gondozásában Szent Márton életútja című gyermekkönyv. Újra kiadásra került Lőrincz Zoltán Savaria szülötte című művészettörténeti írása. Jövőre pedig a Szent Márton Jubileumi Évet előkészítő esztendő eredményeként újabb kiadványok látnak napvilágot.

         A kiadványok megvásárolhatók a szombathelyi Martinus könyvesboltban.