Via Sancti Martini


Szent Márton Európai Kulturális Útvonal - Szombathely fogadópont a MartineumbanEurópában számtalan település, templom kötődik valamilyen módon Szent Mártonhoz. Vagy azért tartják fontosnak a szentet, mert megfordult az adott helyen, esetleg szobrot állítottak neki vagy azért mert a templomot az ő tiszteletére szentelték. Így vagy úgy, de számtalan hely vallja magáénak Márton. Ezek a közösségek összefogtak, hogy a nemzethatárokat átlépve összeköttetésbe kerüljenek egymással: megmutassák a zarándokoknak és rajtuk keresztül a világnak Szent Márton tiszteletüket, hagyományaikat, emlékeiket, Szombathelytől Toursig. Ez az egész Európát behálózó kezdeményezés 2005-ben az Európa Tanács támogatását is megszerezte, és így létrejött a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal.

A zarándokútvonal ma már több ezer kilométer hosszú, több szakaszból, útvonalból áll. Gyalogosan és kerékpárral éppúgy végigjárható, mint autóval, busszal. A zarándokok számára térképes kiadványok állnak rendelkezésre. Az információs anyagok részletes ismertetőt tartalmaznak az érintett települések látnivalóiról (kiemelten a Szent Márton ábrázolásokról és a Mártonhoz kötődő hagyományokról), az igénybe vehető szálláslehetőségekről.

Az útvonal célja: a kulturális-, vallási- és zarándokturizmus fejlesztése, kistelepülések bekapcsolása a turisztikai vérkeringésbe. Az elmúlt években több útvonalat is létrehoztak:

Gyalogosok számára kijelölt útvonalak: Via Sancti Martini főútvonal („déli útvonal”)
Szombathelyről Szlovénián, Olaszországon át vezet a franciaországi Tours-ig. A Szombathelytől a szlovén határig vezető magyarországi útszakasz kb. 100 km

Szent Márton Európai Kulturális Útvonal - Szombathely fogadópont a MartineumbanSzombathely – Pozsony csatlakozó útvonal („északi útvonal”) Az út a távlati tervek szerint – Szlovákia, Csehország érintésével tovább vezet majd Tours-ig. A Szombathelytől a szlovák határig vezető útszakasz kb. 200 km (a szakasznak van egy Pannonhalmát érintő útváltozat is. Ez kb. 300 km.)

Via Divide Caritem – regionális Szent Márton út körút) Pécs környékén kb. 100 km

Szent Márton ösvény Vámoscsalád környékén kb. 20 km gyalog és kerékpárral is végigjárható

Rendszeres program Budapesten:

Minden év novemberében: Via Sancti Martini Budapesten program. (az egyes helyszínek máskor is felkereshetők)

Ajánlat kerékpárosoknak:

Szent Márton hegyétől Szent Márton városáig – akár biciklivel is

Pannonhalma – Sobor – Répcelak – Szombathely (Három napos programajánlat kerékpárosoknak)

Tematikus ajánlatok gépkocsival, autóbusszal, esetleg kerékpárral közlekedőknek

Via Latinorum

Szombathely (HU) - Smartno na Pohorju (SLO)

Via Slavonica

Szombathely (HU) - Donji Martijanec (HR)

Via Sopianae

Szombathely (HU) - Pécs (HU) - Csököly (HU)

Via Moravia – Via Bohemia

Szombathely (HU) - Holic (SK) – Nicov (CZ)

Balatonfelvidéken át a Vág völgyéig

Szombathely (HU) - Horné Zelenice (SK)

Via Sancti Martini Budapesten

Budapest (HU)

Bővebb információ. www.viasanctimartini.eu

Magyarországi elérhetőség: Orbán Róbert,