Szombathelyi Szent Márton Sétaút


A szombathelyi Szent Márton történelmi sétaút hét állomása – videóval

A Szent Márton Történelmi Sétaút a Kálvária templomtól a Szent Márton templomig 8 állomáson keresztül vezet, amelyeket 30 darab burkolati „lépőkő" köt össze. Azokat a helyszíneket mutatja be, amelyek a város ókeresztény hagyományaihoz kapcsolódnak. Az
egyes állomásoknál lévő információs objektumok Szent Márton és Szent Quirinus életének egy-egy epizódjára hívják fel a figyelmet.

szent márton városi sétaút_1.állomás1. állomás: Kálvária

A Szent Márton történet legismertebb jelenete — fele köpenyét egy koldusnak adja — két bronztáblán megjelenítve. A táblák egymás mellett, szintben elcsúsztatva kerültek elhelyezésre, alattuk kőtáblán felirat.

 

 

 

 

 

 

szent márton városi sétaút_2.állomás2. állomás: Szent István park

2 darab ívesre hajlított felületű, ábrákkal áttört acéllap Szent Quirinus halálra ítélésének Szent Márton megvesszőzésének, illetve üldözésének történetét jeleníti meg.

 

 

 szent márton városi sétaút3. állomás: Óperint utca

Az Óperint utcai híd jobb oldali korlátján egy bronzból készített, fennakadt drapéria (püspöki mucétum) utal Szent Quirinus mártírhalálára.

 

 

 

 

szent márton városi sétaút
4. állomás: Székesegyház

Az iránymutató kompozíció középén kiemelkedő kőelemtől hét - a burkolatba süllyesztett - irányjelző nyíl indul ki, a jelzett célok irányába. Az irányjelzők feliratai: Katedrális, Romkert, Szeminárium, Sala Terrena, Kálvária - Martineum, Szent Márton templom, Iseum. Az irányjelző kövekben egy-egy jelképes kör alakú bronztáblácska kap helyet, a jelzett funkció megjelenítésével.

 szent márton városi sétaút5. állomás: Fő tér - Várostorony-mozaik

A mozaik 81 x 81 darab, különböző színű gránit kőből készül, célja a feltételezett várostorony grafikai bemutatása. A mozaik alá a következő szöveg kerül: „Itt állt a Várostorony az 1817- es tűzvészig."

 

 

 szent márton városi sétaút6. állomás: Savaria tér

A Főtér összeszűkölő végében egy acéloszlopra rögzített hegesztett objektumon Szent Márton látható, amint átnyújtja palástját a koldusnak.

 

 

 szent márton városi sétaút7. állomás: Savaria Múzeum

A kompozíció elemei: liba alakokat formázó íves elem, fekvő kutyát és kígyót formázó elemek. Ezek az állatok a Szent Márton legendákban szerepelnek, egyúttal asztrális szimbólumok is. A kompozíció további eleme egy bronztábla, amelyen Szent Márton alakja látható szerzetesi ruhában, imádkozva.

 

 

 

 

 

 

szent márton városi sétaút8. állomás – Szent Márton-templom

Szent Márton feltételezett szülőhelye, a Szent Márton templomban álló kis kápolna. Itt őrzik a szent ereklyéjét.

 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/embed/O6d9Kuy_zlg