Szent Márton Jubileumi Év

Jubielumi évi logóMi egy jubileumi év célja? Az, hogy a figyelem középpontjába állítson olyan értékeket, eszményeket, amelyet egyes közösségek fontosnak tartanak. Nem csak a maguk, hanem mások számára is.

Szombathely és a Szombathelyi Egyházmegye számára most jött el ez az alkalom. Egy olyan emberre szeretnénk ráirányítani a figyelmet, aki életével, cselekedeteivel példakép mindannyiunk számára.

Ő Márton, akit az Egyház szentként tisztel és aki itt született városunkban Szombathelyen, akkor, amikor a települést még Savariának hívták az alapító rómaiak. 2016-ban lesz 1700 éve, hogy meglátta a napvilágot. Ezért hirdetett jubileumi évet a Szombathelyi Egyházmegye.

Mi a célunk?

Szeretnénk, hogy a jubileumi évben szervezett programok segítségével Szent Márton alakját, személyiségét, lelkiségét megismerjék az emberek. Tudjanak meg többet arról az emberről, akit nem vértanúhalála, hanem példás élete miatt avattak szentté. Szeretnénk, ha megértenék az emberek mi vezette Mártont életében, mi irányította tetteit, mi volt életének szilárd alapja. Szeretnénk, ha megismernék az emberek a kort amiben Márton élt: mit jelentett akkor kereszténynek lenni, hittérítő munkát végezni, püspökként az egyházat irányítani.

A jubileumi éveknek jelmondatot is szoktak választani, ami kifejezi az egész ünnep szellemiségét.

Felemelő szeretet! Ezt választotta a Szombathelyi Egyházmegye a jeles ünnep mottójának.

Szeretnénk több programmal megszólítani nem csak a szombathelyieket és a Szombathelyi Egyházmegyében élőket, hanem mindenkit: határainkon innen és túl. A lelkiségi, szakrális valamint kulturális és sporteseményekkel a célunk Márton személyének megismertetése az emberekkel és a közösségformálás is.

Fiatalokat és időseket egyaránt hívunk és várunk az eseményekre, ahogy a hívők mellett a nem hívők is találhatnak kedvükre való előadást, sporteseményt, kiállítást, koncertet. Lelkiségi programjaink fontos része az egyházmegyei zarándoklat, amikor Szent Márton ereklyéjét elvisszük a vasi és zalai településekre és a Szent Márton Találkozó 2016. július 9-10-én. Kulturális programjaink közül kiemelkedik a Szent Márton életét és korát bemutató előadássorozat.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre!