Szent Márton ünnepe a zalaegerszegi Mindszenty iskolában


Szent Márton nap Zalaegerszegen2014. november 11-én, Szent Márton napján, változatos programokban vehettek részt a zalaegerszegi Mindszenty iskola diákjai. 



Szent Márton nap ZalaegerszegenAz alsó tagozatosok már az ünnepet megelőző napokban lampionokat készítettek, így készülődtek a Márton napi felvonulásra. Dalokat zengve vonultak át az iskolán, majd a kápolnában – ugyancsak ének kíséretével – megható jeleneteket adtak elő Szent Márton életéből.  A gyerekek lelkesedését jelzi, hogy a már korábban meghirdetett rajz- és képzőművészeti pályázatra sok remek, ötletes alkotást készítettek.

A felső tagozatosok és a gimnazisták a rajzpályázaton túl irodalmi művekkel is adózhattak Pannónia híres szentje emlékének. A nap során tudáspróbára vállalkozók előtt is nyitva állt a könyvtár, közel száz diák tesztelte felkészültségét a Szent Márton totó kitöltésével. A legtájékozottabbak jutalomban részesültek.

Szent Márton nap ZalaegerszegenNovember 7-én és 8-án gimnáziumunk kilencedik évfolyamos tanulói jelen lehettek a püspöki székhely egyházmegyei rendezvényein. Az idei év kiemelkedő eseményeként Szombathelyre érkezett a Világifjúsági Találkozó keresztje és a Mária ikon, melyet még Szent II. János Pál pápa bízott a világ fiataljaira. Diákjaink e szent ereklyék közvetlen közelében vehettek részt az esti vesperáson, majd a lampionos felvonuláson, amely a Szent Márton templomhoz vezetett.

Az imádságos estet követően másnap az ünnepi szentmisén is részt vehettek, melyet dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök celebrált. Felemelő érzés volt együtt ünnepelni az egyházmegye papjaival, híveivel, köztük sok-sok fiatallal. Nagy megtiszteltetés volt, hogy iskolánk fiataljai szolgálatot vállalhattak a liturgiában: ministráltak, felolvastak, az oltárhoz vitték a legszentebb áldozat bemutatásához szükséges adományokat. Udvardy György püspök atya homíliájának középpontjában Szent Márton követendő példája állt. Szent Márton, aki határozottan döntött Jézus Krisztus személye és tanítása mellett, magára öltötte a szegénnyé lett Fiú magatartását. A krisztusi ember életében az osztozás öröméből a megosztás gazdagsága fakad. Azok a javak, amelyeket birtoklunk, és nem osztunk meg, valójában nem értékek. Valamennyien Isten szegényei vagyunk, Istenben van az igazi gazdagságunk, minden más múlandó az életünkben. A Szent Márton jubileumi év mottója is elhangzott: „A felemelő szeretet.” Udvardy György püspök atya kérte, hogy a jubileumi év jelentsen minden hívő számára megújulást a krisztuskövetésben. A megújuláshoz azonban - Szent Márton példája nyomán - a személyes szeretetcselekedetek gyakorlása szükséges. Záró gondolatként elmondta, hogy Isten országa az osztozás örömében van, a sorsközösség vállalásában, ez jelenti valójában Isten országának építését.

Szent Márton nap ZalaegerszegenGimnazista fiataljaink e két nap során gazdag útravalót kaptak. Bízunk abban, hogy a most megnyitott Szent Márton jubileumra előkészítő év sok olyan programot kínál majd számukra, melyben gyakorolhatják a felemelő szeretet gazdagító és boldogító élményét.