Szent Márton vesperás

Szent Márton vesperás2018. november 9-én, Szent Márton püspök ünnepének előestéjén Majnek Antal munkácsi megyéspüspök vezetésével vesperást imádkoztak a hívek és a papság a Székesegyházban. A lampionos felvonulást követően Szent Márton szobrának megkoszorúzása zárta az esti programot. 

Szent Márton vesperásÉvek óta hagyomány a Szombathelyi Egyházmegyében, hogy Szent Márton püspök ünnepének előestéjén közös esti imádságra gyűlnek össze a hívek és a papság a Székesegyházba. Kifejezi mindez a tiszteletet az egyházmegye védőszentje, az Egyház első nem vértanú szentje előtt.

Az esti imán Majnek Antal, munkácsi megyéspüspök mondott rövid homíliát, amelyben kiemelte: Márton egész életében Istent dicsőítette. Úgy világított mint a fény a sötétben, idézte a zsoltáros szavait. De ez mindannyiunk feladata is, emelte ki Majnek Antal, hogy életpéldánk mutassa az utat mások számára: legyen egyértelmű az életünk. Mutassa a Isten irgalmas jóságát, igazságosságát.

Majnek Antal munkácsi megyéspüspök szentbeszéde visszahallgatható itt.

A vesperást a már megszokott és kedvelt lampionos felvonulás követte. Nagy tömeg gyűlt össze a Székesegyház előtti téren, hogy égő lampionokkal, mécsesekkel a kezükben vonuljanak a Szent Márton-templomhoz. Itt Majnek Antal munkácsi megyéspüspök és Puskás Tivadar polgármester mondtak köszöntőt.

Szent Márton vesperásPüspök atya hangsúlyozta: Szent Márton fényességet hozott a sötét világba. Békét, biztonságot hozott, sőt, magát Jézust jelenítette meg életével. Ki kell mondani: Jézus az ő országába hív mindannyiunkat. És azt akarja, hogy bizonyítsuk: ő a szeretet és az igazság.  

Majnek Antal munkácsi megyéspüspök beszéde visszahallgatható itt.

A program koszorúzással és a gyermekek által előadott Márton énekekkel zárult.

 

Fotó: Cseh Gábor