Szent Márton Ünnep 2017 - 10 éves a Szent Márton Látogatóközpont, festménymegáldás, énekeskönyv bemutató

Szent Márton Ünnep 20172017. november 6-án megkezdődött a Szent Márton Hét a Szombathelyi Egyházmegyében. A Szent Márton Látogatóközpont 10 éves jubileumi ünnepségével vette kezdetét a hét és a programsorozat.



Szent Márton Ünnep 2017A művészetek találkozásának is nevezhetnénk a hétfői jubileumi ünnepséget. Persze mindezt Szent Márton apropóján. Ő az aki megihlette Pungor R. Dóra és Varga Bernadett textilművészeket, akik különböző alkotásokban idézik elénk a savariai szent alakját. De láthatók itt Szent Mártont ábrázoló miseruhák is. A megnyitót a forrófalvi templom restaurált Szent Márton oltárképének megáldása követte. Schauermann János, a Szent Márton Plébánia plébánosa köszöntötte elsőként a megjelenteket. Felidézte a Látogatóközpont létrejöttének körülményeit, kiemelve Aigner Géza egykori plébános munkásságát. Hangsúlyozta: az elmúlt évtizedben folyamatosan bővült a kiállított anyag, egyre több mindent ismerhetnek meg az ideérkezők Szent Mártonról, az ő életéről, kultuszáról és persze Szombathelyről, a templomról, a domonkos rendről. Így válhat valósággá amit a 2016-os Jubileumi Évben érkezők mondtak: Márton itt él köztünk. Szent Márton Ünnep 2017Forrófalva csángó település Moldvában. Itt található a térség egyetlen Szent Márton tiszteletére szentelt temploma. A festményt Marosfalvi Antal restaurálta az elmúlt hetekben. Márton mint püspök látható a képen attribútumaival: a jobb oldalon a köpenymegosztás jelenete, bal oldalon a liba látható. Dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a képet. Köszöntőjében kiemelte: a kép segítségével átélhetjük, hogy a közös gyökereink, a közös hitünk egy családdá tesz minket. Felidézte Márton alakját, aki már fiatalon Isten jelenlétében akart élni. Felzengett benne Isten szeretetének éneke, mondta Székely János. A szentek megszabadultak minden földi rablánctól, szabadon szárnyalva élték az életüket. Azt kívánom, hogy az énekek hallgatása segítsen minket is, hogy az életünk szabad, szeretetből fakadó ének legyen Istennek és az emberekért.
Szent Márton Ünnep 2017A programot az Énekek Szent Márton püspök tiszteletére című, cd-t is tartalmazó énekeskönyv bemutatója zárta. Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte: Szent Márton tisztelői hisznek, hiszünk az egyetemes, keresztény alapokon nyugvó értékekben, hisznek abban hogy léteznek egy lelki, szellemi értelemben vett Európa, amelynek egyik kiemelkedő alakja Márton püspök. Dr. Puskás Tivadar polgármester ünnepi beszédében felidézte a 2016-os év fontosabb programjait, beruházásait. De ennél fontosabb a lelki örökség. Mi itt Szombathelyen a szent mártoni eszménynek megfelelően szociálisan érzékenyek vagyunk, figyelünk a másikra, segítünk a másikon. Akkor jó a világ, akkor mehetünk tovább, ha gondolkodásunk alapeszménye lesz, mondta Puskás Tivadar.
A beszédeket a könyvben megjelent énekek szakították meg, így mindenki ízelítőt kaphatott milyen gazdag zeneirodalmunk Márton énekekben. Ami bizonyítja azt is, hogy nemzetünk és kereszténységünk mindig szeretettel emlékezett a savariai hitvallóra, akit példaképnek tekintett a Krisztushoz vezető úton.

A bemutatón közreműködtek az ELTE Savaria Egyetemi Központ Zenepedagógiai Tanszékének hallgatói, valamint szombathelyi és perenyei énekesek Horváthné dr. Csomó Orsolya és dr. Medgyesy S. Norbert vezetésével és dr. Pem László pápai káplán, egyházzenész.

 

Schauermann János köszöntője meghallgatható itt. 

Orbán Róbert ismertetője a restaurált forrófalvi Szent Márton oltárképről 

Dr. Székely János köszöntője és a restaurált forrófalvi oltárkép megáldása 

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntője a Szent Márton énekeskönyv bemutatóján 

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntője a Szent Márton énekeskönyv bemutatóján

Dr. Kővári Réka zenetudós könyvismertetője a Szent Márton énekeskönyv bemutatóján