A Tótszerdahelyi Plébánia híveinek látogatása Szombathelyen

A Tótszerdahelyi Plébánia híveinek látogatása SzombathelyenA Szent Márton Emlékévben a tótszentmártoni hívek egynapos látogatást tettek Szent Márton szülővárosában, Szombathelyen. 

A Tótszerdahelyi Plébánia híveinek látogatása SzombathelyenA „Szent Márton Emlékév eseményeinek támogatása” program során a plébánia hívei részére 2016. október 15-én, szombaton zarándoklatot szerveztünk Szombathelyre, Szent Márton Egyházmegyéjének központjába. Az egy napos zarándoklaton közel 50 fő vett részt.

Az egész napos program első állomása a Szent Márton templom és Látogatóközpont volt, ahol Schauermann János, a Szent Márton Plébánia plébánosa tartott előadást és tárlatvezetést Szent Márton életútjáról és tetteiről, elkalauzolta a híveket az ókori Saváriába, ahol a püspök született, ill. az ókori Galliába és Tours városába, ahol Isten igéjét hirdette, ill. amely városnak püspökévé választották. Végezetül a templom előtti kútnál közös imádság hangzott el, annál a kútnál, melynél a legenda szerint Szent Márton Galliából visszatérve Savariába megkeresztelte az akkor még pogány édesanyját.

A Tótszerdahelyi Plébánia híveinek látogatása SzombathelyenA program ezután a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyháznál folytatódott, ahol a hívek egy kisebb ismertetőt kaptak a székesegyházról, majd pedig közös imádság vette kezdetét a Madonna kápolnában Ipacs Bence püspöki titkár vezetésével.

A délelőtti programok után az Egyházmegyei Könyvesboltban átvehettük kis ajándék-csomagjainkat, ami Szent Márton szentképből és könyvjelzőből, ill. Szent Márton pólóból állt. Az ajándékok átvétele után az Egyházmegyei Kollégiumban ebédre láttak minket vendégül. Ebéd után a kellemes októberi napsütésben szabadidős program következett a Székesegyház előtti Mindszenty-téren és a város főterén.

A nap utolsó állomása volt hazánk és Európa talán legismertebb, későromán stílusban épült bencés apátsági temploma, a Jáki templom. A templomnál eltöltött idő alatt rövid ismertető hangzott el az országosan kiemelt műemlék templomról és a bencés rendházról. Közösen imádkoztunk a templomban, majd hazafelé vettük az irányt.

A Tótszerdahely Plébánia és a hozzá tartozó fíliák híveinek – Molnári, Semjénháza és Tótszentmárton – Szent Márton Zarándoklatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatok Osztálya támogatta az EGYH-SZM-15-0010 pályázat keretében.

Szöveg és fotó: Martos István, plébános