Szent Márton Emlékév Gyöngyösfalu 2016

Szent Márton EmlékévA gyöngyösfalui hívek – ahol az egyik templom védőszentje Szent Márton – nagyon készültek a szent születésének évfordulójára. Az egész éves ünnepségről rövid beszámolót kaptunk.

2016. április 17. vasárnap

 

Szent Márton EmlékévAz év kezdésének szántuk, hogy bemutassuk a falu lakosainak, Szent Márton, mint a pösei plébániatemplom védőszentjének életét, munkásságát.

Ezt két fórumon tettük meg, így gyermek és felnőtt számára is érdekessé varázsoltuk a témát:

- Felvettük a kapcsolatot a Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola pedagógusaival. Először kértük, a témakör megismertetését. Majd innen indult tovább, hogy a rajzszakkörös diákok az életutat próbálták képekben visszaadni számunkra.

- Majd a színjátszószakkörrel sikerült Szent Márton életét színpadra vinni.

 

Az áprilisi rendezvényünkre felállításra kerültek a stációk a plébániatemplom kertjében, mely Piltman Miklós keze munkája. A 3 stációban Szent Márton életútja ismerhetik meg az érdeklődők, melyek képes illusztrációi a Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola diákjainak keze munkája. 

Az ünnepi szentmisére elfogadta meghívásunkat Schauermann János atya, aki elhozta Gyöngyösfalura a Szent Márton ereklyét.

 

2016. május 29. vasárnap

 

Szent Márton EmlékévAz Úrnapi szentmisén felavatásra kerül a pösei Szent Márton plébániatemplomban a Szent Márton Emlékzászló. Ennek tiszteletére felkértük a Szent Márton plébániatemplom Énekkarát, akik 2017-ben ünneplik fennállásuknak 20. évfordulóját, hogy kísérjék mind a szentmisét, mind a zászlóavatást a kórus felemelő hangjával. 

 

 

 

 

 

 

 

2016. november 12-13.

 

Szent Márton EmlékévA 2015-ös esztendőben gondoltuk ki és valósította meg első ízben a Szent Márton Búcsú és Kézművestalálkozót a helyi civilek egyesülete a Szőlőfürt Kulturális, Közösségfejlesztő és Természetvédelmi Egyesület. A régi búcsúk hangulatát szerették volna életre hívni mind idősek, mind gyermekek részére. A szombati napon kapcsolattartás céljából idén már harmadik alkalommal került szervezésre „a Szent Márton utunkon” zarándoklat, amely Kőszegdoroszlót és Gyöngyösfalut összekötő Szent Márton zarándok útvonalon történik. Idei évben Gyöngyösfalu látta vendégül a zord időben, erős szélben és enyhe havazásban dacoló zarándoklókat. Forralt borral, teával vártuk a közel 20 fős csapatot. Majd a plébániatemplomban tartott istentiszteletet követte agapé is, melyben a helyi asszonyok segédkeztek, mind főzés, mind a kínált desszertek elkészítésében.

 

Szent Márton EmlékévA vasárnapi kézműves találkozón a Gyöngyös-menti településeken élő kézművesek a nagy szél ellenére is szívesen vettek részt. Tamásné Geröly Mária helyi iparművész segítségével történt a szervezés. A délutáni programban helyet kaptak a Lukácsházi Gyöngyház Egységes Óvoda gyermekei, akik a saját készítésű lámpásaikkal és a Márton naphoz kapcsolódó énekekkel színesítették a délutánt. Műsoruk végén megosztották a vendégekkel Szent Márton kiflijét. Majd következett a helyi énekkar bemutatója, akik a Pösei sárkány legendáját dolgozták fel. A legenda a pösei hegyről és a bortermelőkről, borról szól. Ami szintén Márton napjához kapcsolódik, ugyanis mint a mondás tartja „Márton napjára már kiforrt az új bor”. Ezen apropóból a borosgazdák megtartották a Márton Napi Bormustrát. A borkostólás mellett bemutattuk a Roznár Pékség jóvoltából „Szent Márton kenyerét” is.

A délután zárásaként tárogatós hangszeren szólt a nóta. Napközben volt tea, forralt bor, gesztenye, édes – sós sütemény a falu lakóinak felajánlásaiból.

 

 

  2016. december 11. vasárnap

 

Szent Márton EmlékévAdvent harmadik vasárnapján tartotta adventi hangversenyét a Szent Márton plébániatemplom Énekkara.

A nagyon színvonalas hangversenyen meghívott vendégek voltak:

- Lezsákné Szekszárdi Zsuzsanna – fuvola

- Madár Ágnes – klarinét

- Seregély Krisztina – ének

 

A hangverseny a Jézus születése című film részleteiből, az énekkar és meghívott vendégeinek karácsonyi dallamaival volt spékelve. A hangversenyt követő állófogadás pedig lehetőséget adott mind vendég, mind résztvevőnek egy áldott, békés beszélgetésre.

 Összegzésként a Szent Márton plébániatemplom Egyházközsége és a Szőlőfürt Egyesület közös szervezésében, rendezésében, lebonyolításában a helyi és a környék településeinek lakosai megismerték Szent Márton alakját, személyiségét és lelkiségét egyaránt. 

 

Szöveg: Vannesson Dóra