Szent Mártonnak ünnepén - Lezárult a Szent Márton Jubileumi Év a Szombathelyi Egyházmegyében - videóval

f80Zsúfolásig megtelt a szombathelyi Székesegyház november 12-én, amikor Császár István egyházmegyei kormányzó lezárt a Szent Márton Jubileumi Évet. Dr. Bábel Balázs szentbeszéde cikkünk végén tekinthető meg. 

f20Szombathely híres szülöttét, az Egyház első nem vértanú szentjét ünnepelte a Szombathelyi Egyházmegye, Szombathely és a világ keresztény, katolikus közösségei az elmúlt 1 évben. Az emberiesség, a szolidaritás, a Krisztus-követés példaképe 316-ban született és ennek 1700 éves évfordulójára emlékezett az elmúlt hónapokban a keresztény világ. A Szombathelyi Egyházmegye számára különösen is fontos volt ez az év, hiszen az ókori Savariában, a mai Szombathelyen látta meg a napvilágot, ráadásul az egyházmegye patrónusának is választották az alapításkor.

25618-szent-marton-unnep-a-diszkard-atadasaMegyéspüspöke az egyházmegyének jelenleg nincs, így Császár István egyházmegyei kormányzóra hárult a feladat, hogy lezárja a Jubileumi Évet az egyházmegyében. Szent Márton kultusza ápolásában végzett fáradhatatlan tevékenységükért Aigner Géza répcelaki plébánosnak, Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton-templom plébánosának és Horváth József pápai prelátusnak Szent Márton Emlékérmet adományozott. Átvette Harangozó Bertalantól azt a díszkardot is, amelyet Vas és Zala Megyei Kormányhivatalok készíttettek és adományoztak a jubileum kapcsán az egyházmegyének. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere pedig egy, a Szent Márton megosztja köpenyét jelenetet ábrázoló új polgármesteri címerrel díszített zászlót adott át Császár Istvánnak és Schauermann Jánosnak. Mostantól ezeket is gyakrabban látjuk az ünnepségeken. 

f0Őrizzük meg a tiszta, katolikus hitet. Erre mutat példát az apostolok után Szent Márton is, emelte ki ünnepi szentbeszédében Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.  A hit megtartása mellett ugyanilyen fontos, hogy cselekedjük a jót, mert ezt kívánja tőlünk Krisztus és az utolsó ítéletkor ez lesz az egyik mércéje. Márton jó példával jár előttünk és ha zárul is a jubileumi év, nekünk folytatnunk kell a szent által kijelölt utat: legyünk lélekben Krisztus katonáivá, őrizzük a hitet és jó cselekedeteinkkel tegyünk tanúságot Jézus Krisztusról. 

A szentmise végén Császár István egyházmegyei kormányzó és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek imádkoztak Szent Márton oltáránál,  kérve a szent közbejárását az egyházmegye híveire, lelkipásztoraira és leendő püspökére. 

 

Videós beszámoló:

https://www.youtube.com/embed/XqGEGtVic8s 

 

Dr. Bábel Balázs szentbeszéde itt megtekinthető.  

https://www.youtube.com/embed/rBIfi2Esr30