A szombathelyi Szent Márton-templom fényfestése - VIDEÓVAL

f80Újabb képes történet Szent Márton életéről. Ezúttal a Szent Márton-templom homlokzatára festett fények ragyogása eleveníti fel Savaria híres szülöttének életét 2016. november 12. és december 4. között (tehát 4 hétvége is beleesik!) naponta 3 alkalommal: 17:2o-kor, 17:4o-kor és - az esti szentmise után - 19:oo órakor.

Nyári előzmények: 
A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. kezdeményezésére a Szent Márton Emlékévben két alkalommal is gyönyörködhetnek a szombathelyiek az egyik legújabb utcaművészeti látványosságban, a „fényfestés” néven ismertté vált épületdekorációban. Az előző fényfestés aug. 23.- szept. 20. között volt látható a Székesegyház homlokzatán. A „Fényévezredek” címmel meghirdetett 9 perces (szakmai nevén) épület-mapping a város 2 ezer éves történetét dolgozta fel. A nyári sötétedés miatt ez akkor kifejezetten esti program volt. Voltak, akik többször is végignézték, a napi látogatottságot mérve úgy kalkuláljuk, 25 – 30 ezer nézője volt a vetítéseknek az egy hónap alatt. Már ebben a nyári fényfestésben is feltűnt Márton püspök alakja, mint a város leghíresebb szülötte, akinek egyik ereklyéje ma is a Székesegyházban őriztetik.  A folytatásban Szent Márton alakja lesz a középpontban!


Új fény-képek: 
Elkészült az új fényfestés, amely az Emlékév egyik leghangulatosabb programján, a Márton-napi lampionos felvonulást követően debütál a feltételezett szülőhely fölé emelt templom homlokzatán. Első alkalommal 2016. november 11-én, a lampionos felvonulást követő megemlékezés és rövid koszorúzás után, kb. 18:3o-kor elevenedik meg a nemrégiben megújult homlokzat. 
Az új attrakció címe: „Fény-képek Szent Mártonról.” A közel 10 perces vetítés Márton legendás életét, csodatételeit és halálának ugyancsak kalandos történetét meséli el. Egy valódi mese lesz ez – Czirók Tamás „mesés” hangján -, ahol a 3 dimenziós animációt Vedres Csaba zenéje egészíti ki. Ez a látványosság igazi családi program lehet, sőt: iskolai csoportok, hittanosok, plébániai közösségek számára is jó célpont lehet a következő három hétben. A vetítések időpontját a korai sötétedés miatt már délutánra lehetett időzíteni ezúttal. 
  
Az animáció alapja Trifusz Péter grafikája: az általa megrajzolt árnyképsorozat Márton életének különböző állomásait fogalmazza meg (kisgyermek korban, nagyobb fiúcskaként, mint ifjú katona, a köpeny-megosztás, leszereléskor, szerzetesként, püspöki ornátusban és végül Szent alakban). A „Mártonúció” folyamatának egyes alakjai jelennek meg a homlokzaton is különböző élethelyzetekben. Visszatérő figurája még a vetítésnek a liba (és a libatoll!), amely Szent Márton attribútumaként a szombathelyi Szent Márton templom Szent Márton oltárán is ott szerepel a barokk ruhás püspök lábainál. 

A háttérben: 
Az animációt a FullScreen Stúdió készítette - csakúgy, mint a székesegyházi fényfestését. A tervezők arra törekedtek, hogy ezúttal kifejezetten mesébe illő, csodás kép táruljon nagyközönség elé, és hogy a legkisebb nézők is megértsék a legendás életút legfőbb üzenetét: Márton egy nagyszerű ember volt, akit nagyon szerettek és tiszteltek kortársai, és aki életének és cselekedeteinek sorával érdemelte ki, hogy szentként tiszteljék. „És ez a csoda 1700 esztendővel ezelőtt pontosan itt született!” 
A vetítés technikai hátterét (a nagyteljesítményű projektorokat és azok vezénylését) ezúttal is a Visualpower Kft. biztosítja. Az animáció hangmérnöke Domby Bertalan volt. 

A tervezett vetítések rendje: 
2016. november 12 és december 4 között (tehát 4 hétvége is beleesik!) naponta 3 alkalommal: 
17:2o-kor, 17:4o-kor és - az esti szentmise után - 19:oo órakor. 

Fény-képek a „Fény-képek”-ből:  

„Réges-régen, amikor itt még szobor sem volt, és templom sem állt, Krisztus után 316-ban Savaria városában született egy gyermek. Itt tette meg az első lépéseket és itt tanulta meg az emberek nyelvét. Követői már életében szentként tisztelték. Úgy nevezték: Márton. Ez az ő története.” 
 

https://www.youtube.com/embed/6jQdHGVlCeE?list=UUqNDrODB-7O6cLkxrFCb_Mg