A Magyar Kolping Szövetség zarándoklata Szombathelyen a Szent Márton Jubileumi Évben

kolping1Közel 250-en vettek részt a Magyar Kolping Szövetség szombathelyi zarándoklatán szeptember 17-18-án. A Szent Márton Jubileumi Év apropóján érkeztek az ország minden részéből a szervezet tagjai, hogy megismerkedjenek a savariai születésű szent életével, munkásságával, lelkiségével.

 

kolping2A Szent Márton-templom volt az egyik helyszíne a kétnapos szombathelyi zarándoklatnak. A résztvevők megismerkedtek a templomtörténetével, természetesen megnézték a kápolnát és a látogatóközpont kiállításait is. Emellett ellátogattak a Vas Megyei Levéltár új, Szent Márton helyi kultuszával foglalkozó tárlatára és az Egyházmegyei Könyvtár kincsei közé is betekintettek. A zarándoklat nyitóprogramja a Székesegyházban bemutatott szentmise volt. 

A szeretet és a hit ami megérintett Szent Mártonnal kapcsolatban, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Péter Csabáné, aki a pécsi csoporttal érkezett. Jóságos volt a szegényekhez, az elhagyatottakhoz. Ezt szeretném leginkább magammal vinni, hirdetni az embereknek, hogy próbáljuk meg Szent Márton példája nyomán a hitet és a szeretete mélyíteni, tette hozzá.

Miskolcról, Pécsről, Budapestről,Balatonföldvárról,Győrből, Egerből, de a Szombathelyi Egyházmegye területéről Lentiből és Körmendről is érkeztek zarándokok. A nagy létszám a helyi szervezőket is örömmel töltötte el, árulta el Kőszegfalviné Pajor Klára,  Szombathely Város Kolping Egyesületének elnöke, az egyik főszervező. 15 kolping család képviselteti magát. Szent Márton tényleg egy hívó szó. És mindenki jött, hogy itt egy kicsit Szent Mártonnal megismerkedjen, mondta az elnök. 

Szent Márton és Adolf Kolping között sok a hasonlóság. Mindig van mit adni az embereknek, mindnig van mit kettévágni és megosztani a másikkal: egy jó szó, egy mosoly, egy vigasztalás, emelte ki a masrinus.hu-nak adott nyilatkozatában Kövesi Ferenc, a Magyar Kolping Szövetség egyházi elnöke. Kolping atya elveinek - légy jó családapa, családanya, légy jó szakember és a társadalom jó tagja – része az is, hogy oda kell figyelni a másik emberre, meg kell látni a másik emberben Krisztust, ahogy meglátta Szent Márton is.  

A résztvevők vasárnap Jákra zarándokoltak el. A Szent Márton Jubileumi Évben folyamatosan érkeznek Szombathelyre zarándokok, a szent születési helyével, kultuszával megismerkedjenek. Szeptember végén Kaufbeurenből, majd néhány nappal később Stuttgartból érkezik nagyobb létszámú zarándokcsoport.

Fotó: Kolping.hu