Egyházmegyei gyalogos zarándoklat - 2016. június 20-25. információs levél


Egyházmegyei zarándoklatKedves zarándokok! Az alábbiakban közzétesszük azt a levelet, amit e-mailben küldtünk körbe a gyalogos zarándoklat résztvevőinek. A megadott e-mail címekre küldtünk tájékoztatót, de a jobb elérhetőség és tájékozódás érdekében itt is megjelentetjük a levelet. További kérdésekkel forduljanak hozzánk bizalommal! 


Kedves Zarándoktársaink!

Köszönjük, hogy velünk tartanak a június 20-25. között, első alkalommal megszervezett Egyházmegyei Zarándokúton. Mostani levelünkkel néhány, a szervezők által gondolt hasznos dolgot szeretnénk megosztani Önökkel, amivel csökkenthetjük az esetleges kellemetlenségek számát, és annál nagyobb öröm és lelki feltöltődés lesz az együtt töltött idő.

A zarándoklat során naponta 20-25 km-et fogunk gyalogolni. Ennek egy része aszfalton, másik része földes, kavicsos mezőgazdasági úton történik majd. Ehhez egy vagy több megfelelő, jól bejáratott lábbelire lesz szükségük. (A bakancs tartja a bokát is)

Találkozás:

A zarándoklat első napján reggel 6 órától gyülekezzünk Szombathelyen, a Székesegyház előtt. Ugyanis közösen veszünk részt a Székesegyházban szentmisén, amit dr. Veres András fog bemutatni. Ennek időpontja június 20. reggel 6.45. Ez lesz az első közös programunk. Előtte vasárnap nem lesz találkozó. Reggel 6 órától fogadjuk Önöket és ellenőrizzük a regisztrációt. Itt osztjuk ki azt a pólót és a zarándokfüzetet is.

 

Csomagok:

A csomagokat szállító autó reggel 6 órára érkezik meg a templom elé, így ettől az időponttól van lehetőség a csomagok felhelyezésére. Kérünk mindenkit, hogy a zarándoklatra csak 1 nagy csomagot illetve 1 kisebb hátizsákot készítsen. A nagy csomagot, a hálózsákot és a polifoamot minden nap elszállítja az esti pihenőhelyre az autó. Kérjük, ebbe pakolják az egész hétre fontos dolgokat pl. váltóruhákat, tisztálkodó felszerelés, stb. A kisebb hátizsákot hozza mindenki magával az úton. Kérjük, számítsanak arra, hogy a hátizsákba mindenképpen kell vizet vinni illetve a napközbeni étkezési csomagot – ami az ebédet, de néhány esetben a reggelit is jelenti – magukkal kell hozniuk. És persze emellett mindazt, ami még fontos lehet pl. gyógyszerek. Kérjük, hogy a nagy csomagra mindenki írja rá a nevét vagy egy cetlire írja rá és azt akassza fel vagy ragassza fel a zsákra, hogy könnyebben azonosítható legyen. Acsomagokat szállító autó a hét többi részében reggel 6.30-ra érkezik meg a szálláshoz. Ettől az időponttól kb. 7.15-ig, a reggeli imáig, kérjük, hogy a csomagok bepakolásához készüljenek elő. A zarándokcsoport kijelölt tagjai segítenek majd a csomagok autóba pakolásánál.

 

Szállás Szombathelyen:

Akik távolról érkeznek, azoknak a Brenner János Kollégiumban – Szombathely, Szily u. 1. -  lesz lehetőségük megpihenni. Ez díjtalan, abban az esetben, ha nem kérnek étkezést. Utóbbiért fizetni kell. Kérjük, hogy a foglalást Önök intézzék. Telefonszám: 94/500-540. Tálas Józsefnét vagy Vida Katalin testvért keressék.  Fontos, hogy június 20-án hétfőn reggel mindenki reggelizzen mielőtt elindul otthonról, ugyanis ezt nem áll módunkban biztosítani az első napon, csak a napközbeni csomagot osztjuk ki.

Szállás a településeken:

Az adott napi szálláson (tornacsarnokok, közösségi házak) férfiak és nők külön tudnak pihenni, de természetesen a családok maradhatnak együtt. Az iskolai öltözőkben, közösségi házakban lesz lehetőség a tisztálkodásra – csoportbeosztásban - illetve wc használatra.

Útvonal:

1.     nap. Szombathely, Székesegyház-Vép-Porpác-Bögöt-Sárvár. Szállás a katolikus iskolában.

2.     nap. Sárvár-Rábasömjén, Úraiújfalu-Nick. Szállás a plébániai közösségi házban.

3.     nap. Nick-Rába-töltés-Vág-Szany. Szállás a katolikus általános iskola tornacsarnokában.

4.     nap. Szany-Marcaltő-Malomsok-Csíkvánd-Tétszentkút-Tét. Szállás Téten az iskola tornacsarnokában.

5.     nap. Tét-Gyömöre-Kajárpéc-Pannonhalma. Szállás Pannonhalmán.

6.     nap. Egész nap Pannonhalmán tartózkodunk. Az autóbusz – azok számára akik ezt jelezték - 15.30-ra érkezik meg az apátsághoz. Akik egyénileg tervezik a haza utat ők is fél 4-től tudnak elindulni. Addig az apátság biztosít számunkra programot.

Akik nem az egész zarándokutat tudják bejárni, azokat kérjük, hogy a reggeli imához érkezzenek meg az adott településen. Ez fix: minden nap 7.15. Így együtt tudunk indulni. Kérjük, hogy akik később jönnének, jelezzék, hogy melyik településen tudnak hozzánk csatlakozni.

Kérünk mindenkit, hogy az alváshoz hálózsákot és polifoamot hozzon magával. Csak néhány helyen kapunk matracokat.

 

 

Étkezés:

A zarándoklat során reggelit, napközben étkezést és vacsorát is biztosítunk. Kivétel hétfőn, amikor reggeli nincs. Kérjük, számítsanak rá, hogy a reggelit néhány esetben nem a szálláshelyen, hanem az indulás utáni első megállóhelyen kapjuk meg és fogyasztjuk el. Ugyanígy a napközbeni étkezési csomag elfogyasztása is útközben történik. Este, az adott városban, faluban ahol a szállásunk lesz vár minket meleg vacsora.

Lelki programok:

62-en veszünk részt a zarándoklaton. A szervezők arra gondoltak, hogy három, nagyjából 20-as csoportra bontják a csapatot. Minden csoport mindennap más-más feladatot kap. Lesznek akik a liturgiában segítenek, lesznek akik a zarándoklat technikai lebonyolításában, míg a harmadik csoport az étkeztetés zavartalan lebonyolításában működik közre. Ennek beosztását mindennap elmondjuk. Ez talán annyiban is könnyebbség, hogy esténként míg az egyik csoport fürdik, addig a másik étkezik illetve fordítva, a harmadik csoport pedig a tálalásban segít. Talán így gyorsabb lesz.

Fontos, hogy a szentmisékre beosztott csoport tagjainak nem csak ministrálniuk, olvasniuk kell, hanem 5 könyörgést is kell készíteniük.

Minden nap tartunk katekézist, amely Szent Márton életének eseményeire és az ő példájára épül. Ezt a velünk lévő három atya tartja majd. A zarándokfüzetben lesz hely jegyzetek készítésére is. A szentmiséken – mivel van, aki szeretne orgonálni – ahol lehet orgonás miséket tartunk.

 

Szentmise, liturgia:

Hétfő kivételével, amikor reggel lesz a szentmise, terveink szerint mindig azon a településen tartjuk a misét, ahová aznap este, mint szálláshelyre megérkezünk. Fontos, hogy erre a megérkezést követően egyből sor kerül.

A zarándoklat napi szakaszának megtétele mindennap reggel 7.15-kor közös imával és a napi feladatok kiosztásával veszi kezdetét. Ezt követően egyből indulunk és a reggelit – több esetben – csak az első megállóhelyünkön fogyasztjuk el (kb. 2-3 km után).  Az ima egyben határidő is, hogy a nagycsomagokat mindenki leadja az autóba történő bepakoláshoz.

Kérünk mindenkit, hogy a napi útra elegendő folyadékot hozzanak magukkal. A szálláshelyen tudnak vizet tölteni a kulacsokba, de az útközbeeső települések is várnak minket frissítővel.  Reggelinél pedig szintén lesz tea. Kávét nem készítünk.

Az út során sokat imádkozunk és éneklünk illetve gyónásra is lesz lehetőség illetve atyákkal és egymással is beszélgetni. Rózsafüzér és imakönyv is hasznos útitárs lehet a zarándoklat során.

Kérünk mindenkit, hogy sapkát/kalapot, esőkabátot, naptejet, kullancs vagy szúnyog elleni sprayt, a szükséges gyógyszereket akinek kell, hozzák magukkal, wc-papír és kézfertőtlenítő is jó ha van Önöknél az út során.

A zarándokok között lesz mentőtiszt. A szervezők magukkal hozzák a jelentkezők listáját, amin jelezték, hogy ki milyen egészségügyi problémával küzd. Szükség esetén a csapatot kísérő autó tudja elszállítani a bajba jutottakat.

(Szent Mártonos zarándokfelszerelés a Szent Márton Zarándokirodában rendelhető: Az iroda elérhetősége: 9700 Szombathely, Karmelita u. 1.E-mail: / Telefon: 94/514-340. www. szentmarton.martinus.hu/webshop/zarandokcsomag).

Akinek további kérdése van kérjük keresse Molnár János atyát – és Molnár Pétert – .