Két szent püspök ünnepe Szentgotthárdon


SZENT MÁRTON SZENTGOTTHÁRDMájus 5-én ünnepi szentmisével évente megemlékezünk egyházközségünkben városunk névadó püspökéről, Szent Gotthárdról. Idén egyházmegyénk védőszentje, Tours-i Szent Márton ereklyéje jelenlétében ünnepelhettünk.


SZENT MÁRTON SZENTGOTTHÁRDA szentmisét megelőző imaórában Szent Mártonhoz, a szeretet példaképéhez imádkoztunk.

Mennyire mulandó a háború, a viszálykodás, a sértettség, a hírnév, s mennyire maradandó érték az Isten kegyelméből fakadó szívbeli béke, és a felemelő, elfogadó szeretet. Erre buzdít minket kedves szentünk élete. Az önzéstől, az anyagi javak hajszolásától megszabaduló, lelkiségében megújuló magyarságért szóltak a könyörgések az ima során.

Elimádkoztuk a Szent Márton vesperást, majd Huszár Gábor polgármester szólt a hívekhez, akik szép számmal megjelentek ezen a jeles napon a templomban. Felidézte Sulpicius Severus könyvéből azt a jelenetet, amikor Szent Márton életre keltette a halálból szeretett diakónusát.

Párhuzamba állította a két szent püspök, Szent Márton és Szent Gotthárd életmódját, a szerzetesi, aszkétikus életet, valamint a szeretet gyakorlását. Nem kell nekünk feltétlenül puritán életet élnünk – figyelmeztetett -, de a szeretetgyakorlás és a rászorulók segítése mindennapjaink  részévé válhat.

A szentmisét a szombathelyi Szent Márton templom plébánosa, Schauermann János atya mutatta be Rimfel Ferenc plébános és Kovács József káplán atyával együtt.

SZENT MÁRTON SZENTGOTTHÁRDJános atya a homíliában kiemelte az irgalmasság cselekedeteinek fontosságát. Ezeket a két szentéletű püspök is példaértékűen gyakorolta. Hangsúlyozta, hogy Isten jelenlétében élünk, hinnünk kell, hogy ma is köztünk, velünk él Jézus. Szent Márton minden cselekedete, bátorsága, sokszor vakmerősége mutatta meg az Istenre hagyatkozást, a benne és vele élést.

A mennyország kezdete a mi szívünkben valósulhat meg, ha akarjuk és teszünk érte. A szentmise után körmenetben kísértük végig a templom előtti téren a Szent Márton ereklyét. Közben Lőrincz Gábor kántor vezetésével elénekeltük a Szent Márton litániát. Felemelő és örömteli volt a körmenet, és a teljes csütörtök este.

Ezt az örömet és köszönetet fejezte ki Rimfel plébános úr a napot lezáró mondataiban. A hívek nevében megköszönjük Schauermann plébános úrnak, hogy elhozta hozzánk az ereklyét, így még többen részesülhettek az áldásban mint márciusban, amikor mi látogattunk el Szombathelyre.

Szöveg: Variné Trifusz Mária – Fotó: Kovács József atya