Szent Márton Nap Répcelakon


Szent Márton Nap VasváronRépcelakon is megünnepelték Szent Márton püspököt. Vásárt tartottak,felidézték Szent Márton életének néhány epizódját este pedig itt is lampionos felvonulást tartottak. Fényképek a napról Balassa Imre szemével és gépével.

Szent Márton Nap RépcelakonA nap délelőttjén Szent Márton-vásár volt a művelődési ház előtti téren. Kézművesek árusították portékáikat, ötletes fa játékokban lelték örömüket a gyerekek, a nyugdíjasok ludas kását kínáltak, az óvodáért tevékenykedő alapítvány pedig libazsíros kenyérrel, teával várta a nyüzsgő gyermek- és felnőtt sereget. A Szent Mártonos dekoráció mellett, Márton püspök életét bemutató kirakók adtak ismeretszerző foglalkoztatót. 10 órától a tarisznyás együttes Márton-napi műsorát halhatták a jelenlévők.

Délután az óvodától indult a lampionos felvonulás, hiszen a Százszorszép Óvoda volt a programok szervezője, és a kicsinyekhez igazán közel áll a lámpásokkal való felvonulás. Az igazi lovas által vezettet, énektől, dobszótól hangos menet a fő térre, a művelődési ház elé érkezett. Itt mutatták be jelenetüket Márton életének eseményeiről. Különösen is kedvelték a katonás bevonulást a Márton katonatársainak öltözött fiúk. Bemutatták a köpenymegosztás eseményét, irgalmas tettének tanítását, püspökké választását. Miután visszatértek az óvodába a Márton-napi tűznél vendéglátás következett, Szent Márton-kiflivel, teával. Közben Mártonos énekek hangzottak el. A vidám őszi estén a Szent Márton ábrázolásokról vetítettek képeket a benépesült udvaron.

Szent Márton Nap RépcelakonAz óvodások már hetek óta készültek erre a várva várt napra. Az alsó tagozatos iskolások is lampiont készítettek a hittanórákon és Mártonról való ismereteiket elevenítették fel. A felnőttek számára két nappal korábban nyílt kiállítás a művelődési ház Répce Galériájában a többségben vas megyei alkotók műveiből. Az sok élmény tartalmas előkészületet jelentet a vámoscsaládi búcsúra, a Márton-vetélkedőre készülő iskolásoknak, és a jubileumi Szent Márton Évre felkészülést szolgáló esztendő megkezdésére minden hívőnek.        

Szöveg és fotó: Balassa Imre