Szent Márton küzdelmei az ariánusokkal - Németh Norbert atya előadása Zalaegerszegen



Szent Márton AkadémiaMárcius 22-én folytatódott a Szent Márton Akadémia előadássorozata Zalaegerszegen. Németh Norbert atya a katolikus hit alapvetésein keresztül mutatta be a 4. század egyik sok embert vonzó tévtanítását az arianizmust és idézte fel miként küzdött ezzel Szent Márton. 


Szent Márton AkadémiaNorbert atya előadásában nemcsak időutazásra invitálta hallgatóit – hiszen az egyház születésétől egészen a 4. század közepéig vezetett az előadás – hanem komoly teológiai kérdésekről, a keresztény hit alapvetéseiről is szó esett. A korai Egyház számára a hit tisztasága, a tévedések kijavítása rendkívül fontos feladat volt. Ezekből pedig volt néhány, hiszen a korai századokban a szóbeli hagyománynak nem volt még egységes, írott változata. Így sokan másként kezdtek el tanítani pl. Jézusról mint amit az Egyház hirdetett. Az egyik ilyen volt Arius is, aki szerint Jézus nem isten, csak az Atya egy tökéletes teremtménye. A 325-ös niceai zsinat utasította el ezt a tévtanítást, de addigra már követőinek befolyása kiterjedt a Római Birodalomban. 

Szent Márton is találkozott Arius papjaival. Pl. szülőföldjén Pannóniában. Ráadásul Ariust is éppen e tartományba száműzték. Így nem véletlen, hogy erős volt az ellenállás Márton tevékenységével szemben: megkorbácsolták, majd a tartományból is elűzték.