Szent Márton kereplője szól az idei Nagyszombaton a Kossuth Rádióban!


jubileumi-evi-logoA Szent Márton Emlékév tiszteletére a Kossuth Rádió szeretne minél több Szent Márton titulusú templomból közvetíteni délidőben a harangszót. Ilyenkor a kondulás előtti percekben rövid ismertető hangzik el a településről, az adott templomról. Ebben az évben, amikor Szent Márton oltalmában álló templomból szól a közvetítés, 1-1 mondatban az idei jubileumi évről, Szent Márton alakjáról (és időnként a szombathelyi  Emlékévről) is megemlékeznek a szerkesztők.


 Az esztendő egyetlen időszaka, amikor délben nem szólnak a harangok, a Nagycsütörtök estétől a Húsvét vasárnapi feltámadásig számítódik.  A keresztényeknél ezek a gyász órái, amikor elcsendesülnek az emberek (nem illő a hangoskodás, a mulatozás, helyenként a füttyszó is tilalmas ilyenkor!) és némaságra ítéltetnek a harangok is. (A néphagyomány azt mondja: „a harangok Rómába mennek!”) A csengők és harangok hangja a keresztények számára az egyetlen Úr, Jézus Krisztus jelenlétét és dicsőségét hirdetik, ezért a megváltó szenvedése, kereszthalála és a sírban nyugvása idején a gyász és együttszenvedés kifejezéseként hallgatnak.  Legközelebb a Feltámadást köszöntendő szólalnak meg újra – a déli órákban tehát Húsvét vasárnap ismét van már a Kossuth Rádióban is „Déli harangszó.”

Nagyszombaton más hangkeltő eszközökkel hívták régen az ilyenkor szokásos „csonkamisékre” a híveket. Magyarországon jellemző ilyenkor a kereplő használata (amivel termés idején a  fosztogató seregélyeket szokták távol tartani.) Az idei nagyszombati kereplő ezúttal Kunszentmártonból szól majd a húsvéti hétvégén a Kossuth-on.

Kunszentmárton Jász-Nagykun-Szolnok megye legdélebbi városa a Hármas-Körös bal partján. Temploma 1722-ben óta Szent Márton oltalma alatt áll, de az itt élő kunok már korábban is Márton hívei voltak. Tornyában öt harang lakik: a második legnagyobb Szent Márton harang 552 kg-os. 1783-tól a II. világháborúig szép hagyomány élt a városban: a toronyőr (tormos) köteles volt a nap minden órájában és negyedórájában a harangozás után a torony erkélyén állva a "Dicsértessék a Jézus Krisztus" köszöntést elmondani.