Gotthárdiak zarándokútja Szent Márton tiszteletére


szentotthárdi hívek zarándoklata szombathelyenA szentgotthárdi plébánia egyházközségeiből egy busznyi zarándok indult útnak Szombathelyre, hogy az Irgalmasság évében közösen tapasztalják meg a felemelő szeretet erejét.


szentotthárdi hívek zarándoklata szombathelyenA Székesegyház bejáratánál Császár István püspöki helynök köszöntötte a híveket és lelki-vezetőiket, majd közösen léptek át az Irgalmasság Kapuján.

A Madonna-Kápolnában bemutatott koncelebrációs szentmisén, az Evangélium felolvasását követően „Létezik-e a bűnből való kiút?” – tette fel a kérdést homíliájában a helynök úr. S, válaszolt: Igen, lelki egészségünk helyreállítása, hibáink felismerésével kezdődik. Jézus a lehetőséget kereste a bűnös megmentésére, a bűntől nem ”a kövekkel” kell megszabadulni, hanem az irgalom megmentő ölelésével. Jézus nem felment, hanem megment bennünket, és egy új életet tesz lehetővé. Isten kőbe vési parancsait, de homokba írja bűneinket; mindig felemel, ha őszinte bűnbánattal fordulunk hozzá, akkor megtapasztalhatjuk megbocsátó szeretetét.

A szentmise után a krisztus-hívőknek Rimfel Ferenc szentgotthárdi plébános mutatta be a Sarlós Boldogasszony tiszteletére épült székesegyházat, aki 1983-88 között káplánként szolgált Szombathelyen. A zarándokok útja ezt követően az Egyházmegyei Könyvtárba vezetett, ahol tájékoztatást kaptak az 1791-ben alapított bibliotéka történetéről.

szentotthárdi hívek zarándoklata szombathelyenA kora délutáni órákban Schauermann János plébános mutatta be a Szent Márton látogatóközpontban lévő kiállítást, s adott tájékoztatást a jelenleg is folyó munkálatokról. Majd az egykor volt domonkos-rendi templomban Kovács József káplán vezetésével litániát tartottak Szent Márton tiszteletére.

A csoportkép készítése után, a hazafelé vezető úton Variné Trifusz Mária zarándokút-szervező mondott köszönetet a tartalmas, lelkiekben gazdag napért. A szentgotthárdiak zarándoklata az irgalmasság rózsafüzér imádkozásával ért véget.

Szöveg és fotó. Horváth R. László