Középpontban Szent Márton - kerekasztal-beszélgetés a Sala Terrenaban

Kerekasztal-beszélgetés a Sala Terrana-banSzombathely mindent Szent Mártonnak köszönhet, hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen, kiemelve a savariai születésű püspök jelentőségét a vasi megyeszékhely történelmében. A hálás utókor jubileumi évet tart 2016-ban, amelyre az előkészület már az idén megindul, mondta Veres András. Az előkészületi év célja Márton életének, személyiségének jobb megismerése, hogy erőt merítsünk belőle a magunk számára. 

Kerekasztal-beszélgetés a Sala Terrana-banA témával foglalkozó szakemberek véleménye szerint fontos lenne, hogy a szombathelyiek, az egyházmegyében élők jobban megismerjék Szent Márton alakját, szellemiségét, lelkiségét. Ebben ugyanis még nagy hiányosságok vannak: Márton még szűkebb környezetében sem eléggé ismert.

Művészettörténettel foglalkozó szakemberek fontosnak tartják, hogy az egyházmegyében található Szent Mártont ábrázoló alkotásokat összegyűjtsék, kategorizálják, de felmerült az is, hogy kiállításon mutassák be ezeket az érdeklődőknek. A szombathelyi Szent Márton-templom értékeinek számbavétele éppúgy feladat mint az ókeresztény kori Savaria jobb megismerése. Kiss Gábor régész kiemelte: a következő években fontos lenne a Romkert feltárásának folytatása, hogy a korszakra vonatkozó kérdésekre választ kapjanak a szakértők. Ezzel közelebb visznek minket a város történelmének megismeréséhez.

Kerekasztal-beszélgetés a Sala Terrana-banA kerekasztal-beszélgetésen szó esett arról is: Szent Márton nevét régóta használják már turisztikai célokra, sorolta a példákat Orbán Róbert. Szakértők részéről felvetődött: létre kellene hozni egy Szent Márton kutatóközpontot, amely lehetőséget teremtene arra, hogy
a megyeszékhely bekerüljön a nemzetközi tudományos élet vérkeringésébe. A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott: imakönyv jelenik meg Szent Mártonról és a fiatalok számára is készülnek kiadványok, amelyek közelebb viszik hozzájuk a savariai születésű szent életét,példáját.

Aigner Géza, répcelaki plébános, többek között, bemutatta a település templomába készült Szent Mártonos képsorozatot. Marosfalvi Antal művészettörténész, restaurátor az általa megmentett, megújított Szent Mártonos képekről osztotta meg tapasztalatait.

http://www.youtube.com/embed/K3GJGQV5zKM