Szent Márton útjain 2016-ban is


Szent Márton Európai Kulturális ÚtvonalFolyamatosan bővül a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal hálózata, hiszen tavaly ősszel Luxemburg és Flandria is csatlakozott a szervezethez, hangzott el a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa által rendezett szombathelyi sajtótájékoztatón. 


A szervezet elnöke Orbán Róbert elmondta: az új partnerekkel együtt már tíz országot, régiót érint az útvonal (Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Németország, Olaszország, Franciaország, Korzika, Flandria, Luxemburg). Ennek célja, hogy összekösse a azokat a településeket, országokat ahol Szent Márton megfordult, amelyek a szent nevét viselik, vagy ahol tiszteletére templomot emeltek vagy valamilyen formában őrzik Márton emlékét. Orbán Róbert reményét fejezte ki, hogy az idén két újabb ország – Szlovákia és Ausztria – csatlakozik a szervezetthez. Az Európai Szent Márton Útvonal soros elnöki tisztségét hazánk tölti be 2016-ban, mondta Orbán Róbert. Ezért nálunk, pontosabban Szombathelyen rendezik meg szeptember 29-október 1. között a szervezet éves közgyűlését. Idén az Európa Tanács felülvizsgálja a kontinensen működő és támogatott kulturális útvonalak működését. Fontos, hogy ezen megfeleljen a Szent Márton Út, hiszen csak így őrizheti meg kiemelt státuszát és juthat támogatáshoz, mondta az elnök. 

A sajtótájékoztatón Feiszt György ismertette azt a felhívást, amely segítheti a hosszú évszázadokig létező, de mára elpusztult, elfeledett Szent Márton-templomok felkutatását. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa arra kér közösségeket és magánszemélyeket, hogy a maguk által választotta módon – emléktáblával, emlékoszloppal, kereszttel - jelöljék meg a ma már nem létező Szent Márton templomok helyét. A felhívást teljes terjedelmében olvasható a cikk végén.

Aigner Géza répcelaki plébános pedig bemutatta azt a nemrég megjelent francia könyvet amely a Szent Márton Útvonal kapcsán a Szombathelyi Egyházmegye számos értékes, Mártonhoz kapcsolódó emlékét is bemutatja.

Cikkünk végén interjút nézhetnek meg Orbán Róberttel és Feiszt Györggyel. 


 

                                              Felhívás az elpusztult Szent Márton templomok helyének megjelölésére

A középkori Magyarországon több száz Szent Márton püspök és hitvalló tiszteletére szentelt templom állt. A történelem viharai következtében közülük nagyon sok sajnos elenyészett, így ma hazánk területén alig száz Szent Márton titulusú templom ismert.

A Szent Márton emlékév alkalmat ad arra, hogy a szegények és elesettek pártfogó szentjének egykori kultuszhelyeit felkutassuk és megörökítsük.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa ezért felhívással fordul Szent Márton tisztelő közösségekhez és magánszemélyekhez, hogy a saját maguk által választotta módon (emléktáblával, emlékoszloppal, kereszttel, stb.) jelöljék meg a ma már nem létező Szent Márton templomok helyét. Fontos a szent emlékének felidézése azon templomok esetében is, amelyeket eredetileg Mártonnak szenteltek, de titulusuk időközben megváltozott.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa szívesen együttműködik az emlékhelyek kialakításában, saját adatbázisát minden érdeklődő számára örömmel rendelkezésre bocsátja.

Szombathely, 2016. január 15.

Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa

www.viasanctimartini.eu/hu

Kapcsolatfelvétel a fenti email címen vagy az alábbi telefonszámokon:

30 352 05 79 (Orbán Róbert)

30 946 79 12 (Feiszt György)


https://www.youtube.com/embed/4xEAsfElZrk

https://www.youtube.com/embed/nKJNEA1HDzk