Szent Márton dicsérete-koncert a Székesegyházban november 8-án


Szent Márton püspök dicséreteMindenkit szeretettel hívunk és várunk november 8-án, délután 16 órára Szombathelyre a Székesegyházba. Itt kerül sor Kocsár Miklós-Józsa László: Szent Márton püspök dicsérete és Orbán György: Magnificat c. művének bemutató koncertjére. Előadja: az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara. 


Kunszentmártonban – 10000 lakosú kisváros Jász-Nagykun-Szolnok Megyében- egy kulturális célú alapítvány immár több mint két évtizede minden nyáron zenei fesztivált szervez a komolyzene népszerűsítésére. Évente két oraóorikus művet mutatnak be a Szent Márton tiszteletére szentelt katolikus templomban. Az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara mellett a helyből és a környező hat városból érkező muzsikus fiatalok, tanárok vesznek részt a felkészülésben és az előadásban. A fesztiválok művészeti vezetője 15 éven át Baross Gábor az ELTE ének-, zenekarának alapító karnagya volt, haláláig. 2009-től Kovács László Liszt-díjas, érdemes művész az egyetem zenei együtteseinek karmestere és művészeti vezetője, a zenei fesztiválok művészeti munkájának irányítója.

Baross Gáborban merült fel a gondolat, hogy a város védőszentjéről, Szent Mártonról szóló oratórikus művet kellene alkotni. Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőt kérte fel az oratórium zenéjének komponálására. A mű szövegének, imáinak, himnuszainak összegyűjtésére Józsa László tanárt kiváló helytörténészt, hittantanárt, több helytörténettel, egyháztörténettel foglalkozó könyv szerzőjét kérte fel. A mű 2000. novemberében elkészült.Ősbemutatója 2001. márciusában a Mátyás Templomban volt, a szerzők és Mádl Ferenc Köztársasági Elnök Úr jelenlétében.

Orbán György: Magnificat c. műve Magasztalja lelkem az én Uramat – az örökszép Mária himnuszt a szerző az ELTE felkérésére komponálta, Baross Gábornak és az ELTE  Énekkarának és Koncertzenekarának ajánlotta. A művet 2002-ben a Tavaszi Fesztiválon mutatták be a Mátyás Templomban.

A 8 tételes műben énekkar, vonószenekar, ütőhangszerek, két énekes szólista is közreműködik.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarát Baross Gábor alapította 1948-ban alapította. Előbb az énekkar alakult meg, 1957-től vonós kamarazenekarként működnek tovább. Jelenlegi karmestere Kovács László, az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes igazgatója. A kórus és a zenekar nem hivatásos együttes, tagságát jelenlegi és egykori egyetemi hallgatók, oktatók alkotják.