Film Szent Mártonról


Film Szent MártonrólVita Martini-Szent Márton élete címmel készített filmet adott a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. a Szombathelyi Egyházmegyének. 


Film Szent MártonrólA Szombathelyi Televízió stábja 2006-ban részt vett az Aigner Géza, a szombathelyi Szent Márton-templom akkori plébánosa által szervezett zarándoklaton. A résztvevők végigjárták a Szombathelytől Tours-ig vezető Szent Márton Európai Kulturális Útvonalat. Ez azokat a településeket köti a össze, amelyek kötődnek Szent Mártonhoz, ahol őrzik kultuszát. Az útvonalon található emlékekről filmfelvételek készültek. Ezeket kiegészítve Szent Márton életének eseményeiről a Szombathelyi Tv munkatársai jeleneteket forgattak. 100 statiszta vett részt a forgatásokon, amelyeket szombathelyi helyszíneken forgattak. Így összeállt egy 60 perces film, részben játékfilmes, részben dokumentarista elemekkel. Így próbál meg a film képet adni Szent Márton életéről,koráról, lelkiségéről. A film a Helyi Televíziók Országos Egyesületének éves közgyűlésén az Egyéb filmek kategóriában első helyezést ért el.
2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700 éves évfordulóját. A Szombathelyi Médiaközpont a maga eszközeivel szeretne hozzájárulni Szent Márton személyének jobb megismeréséhez,mondta Lovass Tibor a médiaközpont igazgatója a Püspöki Palotában rendezett sajtótájékoztatón. A filmet oktatási intézményekhez illetve a 10 esperesi kerület vezetőjéhez, kistelepüléseken működő televíziós csatornákhoz juttatja el az egyházmegye, hogy így is egyre szélesebb körben megismerhetik a savariai születésű szent alakját, emelte ki Veres András megyéspüspök.