Szent Márton az irgalmasság embere - Szent Márton Akadémia Szombathelyen


Szent Márton Akadémia:Szent Márton lelkiségeSzent Márton lelkisége, Krisztus-követése ma is példa minden ember számára. Krisztusra hagyatkozott életében, az Ő ügyét helyezte élete középpontjában, megvetette a hatalmat, nem érdekelték a világi hívságok, mondta Schauermann János a Szent Márton Akadémia szombathelyi előadásán. 


Szent Márton Akadémia:Szent Márton lelkiségeNomen est Omen? – tette fel a kérdést előadása elején Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton Plébánia vezetője. Merthogy a Márton név Mars istenre utal, apja a névválasztással is világossá tette: katonai pályára szánja fiát. Szent Márton azonban mert változtatni: mert nemet mondani erre az életre, hogy helyette Krisztus katonája, követője legyen. Vállalta hitét, amikor megkeresztelkedett. Mert irgalmas lenni a koldussal, amikor senki nem volt az vele. 

Német írások alapján Schauermann János párhuzamokat állított fel a Szentírás és Sulpicius Severus által írt életrajz egyes jelenetei között.

Szent Mártontól ma is tanulhatunk: Jézus iránti szeretetet, a szükséget szenvedők iránti figyelmet, és az irgalmasságot. A Szent Márton Akadémia következő előadására Szombathelyen november 24-én kerül sor. Zsámbéky Monika Szent Márton ereklyéiről beszél a megjelenteknek.