Együttműködés Szent Márton jegyében


egyuttmukodesi-megallapodas0Többek között kiállítások megszervezése, zarándokutak kiépítése is szerepel a Szombathelyi Egyházmegye, Szombathely Megyei Jogú Város és a Pannonhalmi Főapátság között június 19-én Szombathelyen aláírt együttműködési megállapodásban. Szent Márton üzenetét, szellemiségét szeretnék a programokkal még közelebb hozni az emberekhez.


2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. A Szombathelyi Egyházmegye, Szombathely Megyei Jogú Város és a Pannonhalmi Főapátság is már több programot szervezett külön-külön és együtt is, hogy kifejezzék tiszteletüket Savaria szülötte előtt. A három érintett fél június 19-én együttműködési megállapodásban kötelezte el magát, hogy a szent életének, kultuszának, szellemiségének jobb megismertetése, elmélyítése és ápolása érdekében közösen dolgoznak tovább újabb rendezvények megvalósításán. 

Az egyik hangsúlyos eleme az együttműködésnek egy kiállítás megszervezése, amely két helyszínen – Pannonhalmán és Szombathelyen – igyekszik bemutatni Szent Márton korát, amely segítheti az embereket jobban megérteni azt az időszakot amelyben a szent élt. Olyan nemzetközi szintű kiállítás lesz amelynek köszönhetően Szombathelyre és Pannonhalmára figyel a világ, mondta Puskás Tivadar polgármester. 

Fontos, hogy megértsük: Márton az Isten iránti szeretet, az emberek iránti szeretet, a másokért élő szeretet példaképe, mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát köszöntőjében. A mai kor emberének észre kell vennie a szükséget szenvedő embereket, erre tanít Márton.

Veres András megyéspüspök kiemelte: olyan kiállítást szerveznek majd amit mindenképpen látnia kell azoknak akik érdeklődnek Szent Márton iránt. A tárlaton keresztül Márton korát hitelesen és mélységében megismerhetik az érdeklődők. Szombathely a 2-3. századot, Pannonhalma az 4-5. századot mutatja majd be a tárlókon keresztül. A kiállítás bizonyítéka annak is, hogy Szent Mártonnak már halála után élénk tisztelete bontakozott ki. Ezen kívül gyalogos-és kerékpáros zarándokútvonal kialakítása is zajlik, ami Szombathelyt és Pannonhalmát köti össze, mondta Veres András.

https://www.youtube.com/embed/Bqqu608v2qM