Szent Márton a gerézdpusztai oltárképen

szent márton a gerézdpusztai oltárképenÚj oltárkép került a gerézdpusztai Szent Márton kápolnába, melyet 2015. február 8-án helyeztek el ünnepélyes keretek között.

Somogyacsa 170 lakosú somogyi kisközség a szombathelyiek számára azért jelentős, mert 1876. március 10-én itt született Újváry Ede, a város egyik legsikeresebb és legtekintélyesebb polgármestere. A neves városatya a Szent Márton-templomban szolgáló domonkosok által létrehozott Credo férfiegyesület tisztségviselője volt. Amikor polgármester lett, minden korábbi tisztségéről lemondott, kivéve a Credo Egyesületben betöltött tisztét.  

Szent Márton a gerézdpusztai oltárképenA kis faluhoz tartozó alig ötven lakosú Gerézdpuszta majorban áll az 1892-ben épített Szent Márton-kápolna. 2015. február 8-án az ünnepségen Harkány Sándor polgármester elmondta, hogy „amikor a kis kápolnából 2002-ben az oltárképet ellopták, szomorúan gondoltak arra, hogy a kis közösség nem lesz képes a relikvia pótlására. Tavaly ősszel, - mintha magának Szent Mártonnak a gondoskodása lett volna - egyszer csak telefont hívást kapott Fülöp Andrástól, a szombathelyi Szent Márton Cserkészcsapat vezetőjétől, aki értesítette, hogy amennyiben elfogadják, megfesteti az oltárképet”. Az ötletadó Orbán Róbert a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke volt, aki a Via Sancti Martini útvonal kiépítése során ismerte meg a gerézdpusztai történetet.

Szilárd Anikó Nagytevelben élő festőművész által készített, köpenyét a koldussal megosztó Szent Mártont ábrázoló oltárképet Schauermann János a szombathelyi Szent Márton-templom és Győrfi Sándor somogyacsai plébános áldotta meg. A somogyacsai és gerézdpusztai hívek valamint a szombathelyi Szent György Lovagrend képviselőinek jelenlétében koncelebrált szentmisét követően Szommer Ildikó Szombathely város Szent Márton Programirodájának vezetője ünnepi köszöntőjében kiemelte annak szimbolikus jelentőségét, hogy a 2016-os ünnepi Szent Márton Év előkészületének egyik első rendezvényére éppen a Szombathelyen 1938-ban felállított Szent Márton szobor szorgalmazójának, Újváry Edének szülőfalujában kerülhet sor. Schauermann János plébános a Szent Márton-templom ereklyéjét ábrázoló imalapot adott át minden résztvevőnek, és a küldöttség virágot helyezett Újváry Ede őseinek sírjára.

Szöveg, és fotó: Feiszt György