Út Istenhez: a zarándoklat

A zarándoklat egyidős az emberiséggel. Ki pár kilométert, ki pár napot, ki pár hónapot, ki pár évet van úton. Sosem a céltalan gyaloglás, a kaland vezette az embereket. A végső célt, életük végső értelmét keresték.

Az ember mindig is vágyakozott Isten után. Csak sokáig nem éppen így nevezte. De mindig vágyott a transzcendens után, amelyről tudta, hogy létezik. Megtalálta állatokban, fákban. Mióta felismerte az ember Istent, azóta vágyik rá, keresi az alkalmat, hogy találkozzon vele, hogy egyre közelebb kerüljön hozzá.

Amióta felismerte a transzcendens létezését az ember azóta vannak olyan helyek is, ahol úgy érzi: üzenete van annak a helynek, itt közelebb kerülhet az emberi értelemmel fel nem fogható Létezőhöz.

Az ember megszentelte ezeket a helyeket és csak annak a találkozásnak tartotta fenn, amelyet élete szempontjából sorsfordítónak, lélekemelőnek tartott. Templomoknak nevezte a helyeket. Igyekezett nagy becsben tartani: szép virágokkal díszítette, a falakat festményekkel tette látványosabbá, és oltáron végezte el a megszokott dicsőítő áldozatot.

Így alakultak ki a szent helyek. Ahol az Ég a Földdel összeér, ahol az ember az Istennel találkozhat.

És tudta az ember azt is: ahhoz, hogy találkozzon a transzcendenssel, közel kerüljön hozzá, neki is ki kell szakadnia a hétköznapokból, a megszokott cselekedetekből. És valami szokatlant kell tennie. Ha kell, akkor útrakelni, órákat, napokat, heteket, hónapokat, éveket úton lenni, csakhogy beteljesítse lelkének kívánságát: a nagy találkozást. Így alakultak ki a zarándoklatok.

És egyre többen keltek és kelnek útra ma is. Vágynak az elcsendesedésre, a befelé fordulásra, hogy semmi ne zavarja meg a Találkozást. Hogy a lélek valóban Istené lehessen. Hogy az ima valóban átjárja az egész embert, valóban teljes és tiszta szívből hangozzon el az imádság.

Ezért kel útra több ezer férfi és nő, fiatalok és öregek, mert hallják a hívást. Ezért vállalják a zarándoklatot esőben, tomboló nyárban, hűvös szelekben. Mert az ember, ha egyszer érzi a vágyat, akkor addig nem nyugszik amíg be nem teljesedik.